– På et anlegg som Mongstad er det komponenter som er brannfarlig, så her er sikkerhet i høysetet. Det er viktig for oss å kunne håndtere situasjoner som dette, sier pressekontakt for Equinor Elin Isaksen.

Foranledningen er at det litt over klokken 23 onsdag kveld begynte å brenne i cracker-anlegget på Mongstad-anlegget til Equinor.

For rundt 14 dager siden hadde Equinor-anlegget på Mongstad et strømbrudd som gjorde at anlegget ble stengt ned. Det har siden blitt restartet gradvis.

Delen av anlegget hvor det begynte å brenne var ikke restartet enda, og var altså ikke i drift.

– Det var i prosessen med å restarte anlegget at det oppsto brann i en pumpe, forklarer Isaksen.

Raskt under kontroll

Da brannen oppsto gikk alarmen på Mongstad, bokstavelig talt.

– Vi bruker evakueringsalarm for å få folk ut av anlegget og sikre at vi får gjort rede for alle som ikke trenger å være der, sier Isaksen.

I dette tilfellet kom situasjonen raskt under kontroll, og ingen kom til skade.

Brannmannskaper fra Austrheim og Lindås rykket ut etter å ha fått melding klokken 2306 om to meter høye flammer på raffineriet.

I tillegg har Equinor egne brannmannskaper på anlegget til nettopp slike situasjoner som dette.

Klokken 2318 kom meldingen om at brannen var slukket.

Førstestyrken

– Dette ble gjort helt i henhold til rutinene, sier Isaksen, og understreker at det er svært viktig for Equinor å ta slike hendelser på alvor.

– Vi er jo veldig opptatt av sikkerheten på våre anlegg. Det er derfor vi har disse rutinene, og som vi viste i går, bruker vi egne mannskaper og varsler nødetater for å få bistand fra dem så vi kan håndtere slike situasjoner.

Anlegget på Mongstad har seks egne utrykningskjøretøyer, både brannbiler og ambulanse, og har til enhver tid beredskapspersonell på jobb.

– Det er førstestyrken vår. I tillegg har vi en beredskapsavtale med Lindås, Meland og Modalen brannvern og Austrheim brannvern, sier Isaksen.