Stor skogbrannfare på Vestlandet

Brannvesenet advarer om stor brannfare. Dette bildet ble tatt under en gressbrann på Sotra i 2015.

Brannvesenet advarer om stor brannfare. Dette bildet ble tatt under en gressbrann på Sotra i 2015. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Brannvesenet i Hordaland advarer om stor brannfare etter å ha rykket ut på meldinger om gress- og skogbrann brann flere steder i regionen søndag.

DEL

– Det er stor skogbrannfare, og det er meldt tørt videre de neste to dagene. Det er bare å følge med, sier operatør Karl Arne Røyset i 110-sentralen i Hordaland til NTB.

Han forteller om flere hendelser søndag kveld der brannvesenet måtte rykke ut som følge av brann.

–Vi har hatt flere gressbranner, men de fleste har vi klart å stoppe før det gikk for langt. Vi hadde en i Lindås kommune ut på søndagskvelden, og da måtte vi kjøre frem en god del biler, fortsetter Røyset.

Det var et større gressområde på over 100 kvadratmeter som brant, like ved en vei.

– Det er stor brannfare nå. Det er veldig skummelt. Vi oppfordrer folk til å være forsiktig med åpen ild. De fleste kommunene har satt i gang bålforbud på grunn av dette, fortsetter han. Også værtjenesten Yr melder om høy brannfare og skriver at faren øker, spesielt i kystområder fra Bergen til Kristiansand.

Gode råd for bålbrenning

Fra 15. april til 15. september er faren for å forårsake gress- og skogbranner normalt større enn ellers i året. Derfor er det i denne perioden ikke lov å gjøre opp bål ute i naturen.

Du kan fremdeles grille eller brenne hageavfall i din egen hage eller grille på egnete steder i for eksempel parkområder eller i strandkanten. Det er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. All bålbrenning utføres for øvrig på eget ansvar.

Dersom det er lange tørkeperioder eller ekstreme vindforhold som gjør at faren for gress- og skogbrann øker, kan brannvesenet legge ned et generelt forbud mot all bruk av ild utendørs.

Vær svært varsom med bruk av engangsgrill. Slike er ofte årsak til gress- og skogbranner. Plasser aldri engangsgriller på brennbart underlag. Engangsgriller slokkes helt med vann og legges i egen metallbeholder etter bruk.

Bergen kommune

Artikkeltags