Bruker plan- og bygningsloven mot MC-klubb

Politiet har bedt byggesaksavdelingen om å trekke tilbake klubbhus-dispensasjonen til MC-klubben. ? Vi er ikke kriminelle. Det at vi er en én-prosent-klubb betyr bare at vi er over gjennomsnittet interessert i sykkel.

Politiet har bedt byggesaksavdelingen om å trekke tilbake klubbhus-dispensasjonen til MC-klubben. ? Vi er ikke kriminelle. Det at vi er en én-prosent-klubb betyr bare at vi er over gjennomsnittet interessert i sykkel. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

– Trakassering, sier Hog Riders MC.

DEL

Politiet vil kaste Hog Riders ut av lokalene sine for brudd på plan- og bygningsloven. – Dette føyer seg bare inn i rekken av trakassering fra politiets side, svarer MC-klubben.

BA blir invitert til en kopp kaffe i klubblokalene til Hog Riders i Kjøkkelvik. Hog Riders er en internasjonal motorsykkel-klubb og har eksistert i nærmere syv år. Siden 2007 har de 14 medlemmene holdt til i lokalene i Kjøkkelvik.

Fire medlemmer av MC-klubben tar vel imot oss og geleider oss inn i det aller helligste. På vestene deres henger merkene som beviser at de er en såkalt én-prosent-klubb og at de er en supportklubb til beryktede Hells Angels.

Med én gang du kommer inn døren, åpenbarer det seg en stor bar, fylt til randen med øl. Hog Riders har en rekke ganger søkt om skjenkebevilling, men har fått avslag hver gang.

I tillegg til et stort og koselig innredet kjøkken, og et verksted i kjelleren, har flere av medlemmene innredet hvert sitt gutterom som de kaller det. De er enkelt innredet med seng, sofa og TV.

– Her henger de opp alt som de ikke får henge opp hjemme, sier Frode og peker opp på plakater av lettkledde damer og motorsykler.

Det er disse gutterommene som er stridens kjerne.

RAZZIA

Etter at politiet gjennomførte en razzia i lokalene i februar i år, bemerket tjenestemennene at lokalene var innredet med senger og at det så ut som om noen bodde i lokalene. Det er i så fall brudd på dispensasjonen gitt fra etaten for byggesak og private planer i 2007. Politiet varslet etaten, som nå truer med å trekke tilbake dispensasjonen.

– Dette er ren trakassering. Det er jo ingen som bor her. Her har vi fester, og det forekommer at folk tar seg en lur på morgenkvisten. Det hender jo også at noen tar med seg damer på disse rommene – vi er jo som gutter flest. Men det er ingen som bor her. Bare se på disse rommene – da har de det i så fall veldig enkelt, sier Frode.

De mener det hele bunner ut i det de ser på som politiets «krig» mot MC-klubber. En rekke ganger har medlemmene, og andre som har befatning med klubben, blitt utsatt for hyppige kontroller og razziaer.

LOVLYDIGE

Politiet karakteriserer Hog Riders og andre én prosent-klubber som kriminelle. Ved gjentatt anledninger har politiet erklært kamp mot én prosent-klubbene, og de har fått med seg byrådsleder Monica Mæland (H) på laget. Hog Riders-medlemmene har derimot en helt annen definisjon av begrepet.

– Vi er ikke kriminelle. Det at vi er en én-prosent-klubb betyr bare at vi er over gjennomsnittet interessert i sykkel. Vi i Hog Riders lever etter mottoet; Familie, jobb og klubben – i den rekkefølgen. Vi er alle i fast arbeid og lovlydige familiemenn, sier Frode.

Politiets «krig» mot de kriminelle MC-klubbene, har derimot fått sine følger i hyppige kontroller og razziaer.

– GÅR UT OVER FAMILIEN

– Vi er alle i fullt arbeid og betaler skatt. Vi har barn. Hvis vi er kriminelle, hvorfor arresterer de oss ikke? Hvorfor kommer ikke barnevernet på besøk og tar fra oss barna? Hvorfor er det slik at det er vi som må bevise vår uskyld? sier Frode oppgitt.

Han vil ikke stå frem med fullt navn og bilde på grunn av sin datter på åtte år.

– Jeg vil ikke bli de «kriminelle MC-klubbenes» ansikt utad. Det blir en for stor påkjenning. Datteren min har allerede spurt om jeg skal i fengsel, på grunn av alle skriveriene, forklarer han.

SJEKKET 18 GANGER

Et medlem som kaller seg «Ploppy», mener at politiet begynner å bli desperate.

– Da vi hadde en fest her i desember, sto det 20 tjenestemenn nede i veien, og de hadde media med på slep. En festdeltaker ble sjekket 18 ganger på én kveld. Men de fant ingenting. Det er ingenting å finne.

Skulle dispensasjonen trekkes tilbake, betyr det kroken på døren for deres kjære klubblokaler i Kjøkkelvik. Men det betyr på ingen måte at Hog Riders dør hen.

– Da finner vi oss bare noen nye lokaler. Men vi vil kjempe med nebb og klør for å beholde disse lokalene. Vi har brukt mye tid og penger på å pusse opp, sier Frode.

KRIMINELLE

Politiet mener at Hog Riders tilhører et kriminelt miljø.

Det sier sjef ved Bergen vest politistasjon, Tore Salvesen.

– Det er politiets syn at Hog Riders tilhører et kriminelt miljø. De kaller seg selv for en én-prosent-klubb og de har AK81-merket på vestene, påpeker Salvesen.

AK81 betyr “Alltid klar for Hells Angels”.

Han vil ikke si noe om hvorfor de gjentatte ganger har utført razziar mot klubben, men påpeker at politiet i hele Norge jobber mot én-prosent-klubber, som både av Kripos og politidirektoratet blir ansett som kriminelle og på kanten av samfunnet.

– Hvorfor har dere anmodet kommunen om å se nærmere på dispensasjonen til Hog Riders?

– Da dispensasjonen ble gitt, var det under forutsetning av at bruken er tilfredstillende i forhold til omgivelsene og samfunnsmessige hensyn. Vi mener tvert i mot at en én-prosent-klubb er en trussel mot samfunnet. Samtidig ser vi at klubben har blitt brukt til overnatting, noe som er i strid med brukstillatelsen.

Artikkeltags