Brukte tre håndsåper og tre dunker Antibac hver dag

Artikkelen er over 5 år gammel

Mats Kristensen fra Bergen led av tvangstanker omkring renhold, og var redd for å få overført bakterier av enhver kontakt med mennesker og ting.

DEL

Tvangstankene til Mats ble så omfattende at han brukte store deler av dagen på renhold, og det gikk ut over dagens øvrige gjøremål. Som en del av behandlingen måtte han konfrontere sin frykt på ekstrem måte, blant annet ved å stikke hånden ned i et offentlig toalett.

– Jeg sa til behandleren at det der, det ville ingen vanlige folk ha gjort heller. Tanken var at dersom jeg utfordret en ekstrem versjon av frykten min, så ville det hjelpe med å håndtere tvangstankene.

Behandlingsopplegget som Mats fulgte, tilrettelegges av OCD-teamet ved Haukeland universitetssykehus. OCD står for Obsessive Compulsive Disorder, og betegner lidelser med tilbakevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Behandlingen som Mats deltar i, er et av innslagene onsdagens episode av dokumentarserien «På liv og død» på TVNorge.

I dag fungerer Mats normalt. Han jobber som grafisk designer i en Bergens-bedrift, og har kun hatt mindre tilbakefall.

80 PROSENT BEDRING

– Jeg kan aldri si at jeg er helt frisk, men jeg har tatt tester som viser en bedring på 80 prosent, sier Mats. Han håndhilser på BAs journalist og fotograf, og legger til:

– Å håndhilse, det kunne jeg aldri ha gjort for et år siden. Og det var jo hemmende, for i jobbsammenheng oppfattes det gjerne som uhøflig dersom man ikke hilser. Dersom jeg klarte å hilse, så hastet jeg av gårde på bakrommet etterpå for å vaske hendene i spirt.

Da tvangstankene til Mads var på det verste, brukte han tre håndsåper og tre dunker Antibac hver dag.

– Uansett hva jeg kom borti, så tenkte jeg at det var noe som påførte meg bakterier, det skjedde også hvis jeg kom i kontakt med min egen hud. Den eneste som fikk ta på meg, var samboeren min. Hun måtte også håndtere drikkeglasset mitt og alt avfall i leiligheten, det klarte ikke jeg å håndtere.

Nå føler Mats at forholdet til samboeren Anniken Gildernes er blitt sterkere etter en vellykket behandling.

– Hva tenkte du da stakk hånden ned i et offentlig toalett?

– Det kan sammenlignes litt med å stå på stupekanten på timeter’en. Jeg sto lenge og bare så på doskålen før jeg til slutt stakk hånden nedi.

Merkelig nok var det en annen øvelse som var enda mer utfordrende for Mats.

FØLTES SOM TORTUR

– Min største frykt var å håndtere penger, for da tenker jeg bare på hvor mange folk som har vært borti sedlene. Så det å gå i minibanken var det aller verste for meg. Da jeg måtte gjøre det som en øvelse, så var det nærmest som tortur for meg, jeg sa til behandlerne at jeg heller ville gjennomgå en amputasjon.

OCD-teamet ved Haukeland universitetssykehus behandler mange ulike former for tvangstanker. Sammen med professor Gerd Kvale veiledet psykolog Bjarne Hansen gruppen som behandlet Mats.

– Folk som har tvangstanker og tvangshandlinger, kan oppleve at disse tankene og handlingene tar mye tid og gjør det vanskelig å fungere i hverdagen. Behandlingen tar sikte på å få de som er rammet til å se at disse handlingene er ufarlige. Ved å hente frem det ubehagelige kan man venne seg til at det ikke er så farlig, sier psykolog Bjarne Hansen til BA.

– Å stikke hånden i do er gjerne noe folk flest også ville ha vegret seg for?

– Det var ikke noe vi presset ham til. Hvilke oppgaver han skulle gjøre ble diskutert med ham, i forhold til hvilke mestringer som kunne være med å få ham til å håndtere de tankene overstyrte livet hans, forklarer Hansen.

I dokumentarserien «På liv og død» har TVNorge sendt ut 50 TV-team for å dokumentere alt som skjer i løpet av ett døgn i norsk helsevesen, fra nord til sør. Onsdagens episode er den siste i serien.

Artikkeltags