Sparket konkurransen i gang med opplæring om Bergen

Verdensarvkoordinator Hege Bakke-Alisøy fortalte om Bryggens historie, og hvordan verdensarven henger sammen med resten av området.

Verdensarvkoordinator Hege Bakke-Alisøy fortalte om Bryggens historie, og hvordan verdensarven henger sammen med resten av området. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De fem finalistene som kjemper om å få utvikle Bergens viktigste byrom, fikk fredag omvisning med historietime på kjøpet.

DEL

– Dette er et utrolig spennende prosjekt. Det er ikke ofte det kommer slike muligheter, sier landskapsarkitektene Inge Dahlman og Charlotte Hystad fra Asplan Viak.

– Kombinasjonen av det historiske, med nye visjoner og en moderne by, er veldig spennende. Dette området har et veldig potensial, legger de til.

– Det er med litt skrekkblandet fryd vi går rundt her, sier lysdesigner Kristin Bredal fra Zenit, som er en del av Asplan Viaks team.

(Saken fortsetter under bildet)

Lysdesigner Kristin Bredal og landskapsarkitektene Inge Dahlman og Charlotte Hvidevold Hystad mener prosjektet gir gode muligheter til å begeistre bergenserne.

Lysdesigner Kristin Bredal og landskapsarkitektene Inge Dahlman og Charlotte Hvidevold Hystad mener prosjektet gir gode muligheter til å begeistre bergenserne.

Pekte og forklarte

Fredag var det oppstartskonferanse for plan- og designkonkurransen for byrommene rundt Vågsbunnen.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

De fem finalistene

Arkitektgruppen Cubus: Et av vestlandets største arkitekt- og planleggingsmiljø, basert i Bergen.

Gottlieb Pauldan Architects: Et dansk firma med lang historie, med base i København.

TAG arkitekter AS: Spesialiserer seg på byrom. Har kontorer både i Bergen, Oslo og Trondheim.

Snøhetta Oslo AS: Har tegnet mange signalbygg, deriblant Operaen i Oslo, Biblioteket i Alexandria i Egypt og Museum for moderne kunst i San Francisco.

Asplan Viak AS: Et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer, med hovedkontor i Sandvika utenfor Oslo.

Arkitektfirmaene skal jobbe i team med flere andre aktører for sikre en helhetlig kompetanse.

I den forbindelse fikk de fem teamene en omvisning på Torget og Bryggen, samt en innføring i de ulike historiske og praktiske hensyn som må tas når de utvikler sine modeller. Og det er ikke få.

På Torget fortalte avdelingsleder for bymiljøetaten Tord Honne Holgernes om planen for utviklingen av Torget, som arkitektene må ta hensyn til.

Solveig Mathiesen, prosjektleder for Bybanen ved plan- og bygningsetaten i kommunen pekte og forklarte hvor det er planlagt stopp for bybanen, og hvordan trafikken skal gå.

– Her i krysset ved Vetrlidsallmenningen skal biltrafikken gå. Her må man finne løsninger som også ivaretar allmenningen, sa hun.

Heming Hagen fra byantikvaren kunne fortelle at skurene på Bryggen er en del av havneinventaret.

– Dette er like fredet etter kulturminneloven som stavkirkene våre, og ikke lov å røre, sa han med henvisning til den grønne bygningen som utgjør Skur 11.

De fem teamene har frem til 15. mai med å levere et forslag. Alle forslagene skal stilles ut, og en jury kårer vinnerne.

Konkurransen

De fem kandidatene skal lage et forslag til hvordan Torget og Bryggen kan formes som et felles byrom, med plass til Bybanen.

De skal utarbeide forslag til møblering, lyssetting samt hvordan sikkerheten kan ivaretas for å hindre uønskede kjøretøy. I konkurransen vektlegges det at området også skal brukes i forbindelse med store folkefester.

De fem kandidatene skal levere et forslag i begynnelsen av mai, Forslagene skal stilles ut.

Premien er tredelt: En hovedpremie for beste helhetsgrep, en delpremie på beste løsning for Bryggen-Nikolaikirkeallmenningen og en delpremie for beste utforming av Torget. Juryen kan kåre en til tre vinnere for disse premiene.

Konkurransen honoreres med 500.000 for hvert fullverdig forslag som leveres inn. Hovedpremien er et rådgivningsoppdrag, nedad begrenset til kr 750.000. Delpremiene er forprosjekt på henholdsvis minimum kr 300.000 og 500.000, med opsjon på detaljprosjekt.

Det er byrådsavdeling for byutvikling som står ansvarlig for konkurransen. Byarkitekten har i samarbeid med avdelingens ulike etater bidratt med utviklingen av programmet

Kilde: Bergen kommune

Artikkeltags