Fornyer bussparken med miljøvennlige busser

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredag kommer 129 nye, fossilfrie busser i drift i Bergen sør. Rutetilbudet økes også i området.

DEL

En ny busskontrakt starter opp i Fana, Ytrebygda og Os fredag. Da er det Tide Buss som skal kjøre buss på oppdrag fra Skyss. De fikk fornyet sin anbudskontrakt for området frem til 2030.

– Vi gleder oss

Alle bussene skal gå på biodiesel, og de oppfyller miljøkravet Euro VI. Det betyr at de har svært lave utslipp av nitrogenoksid (NOx) og partikler, skriver Skyss i en pressemelding.

– Dette er stort, og veldig bra. Vi gleder oss til å få disse bussene på veiene, sier pressekontakt i Skyss, Ingrid Dreyer, til BA.

Målinger viser at busser av denne typen slipper ut mindre NOx enn en personbil.

– De nye bussene gir et solid løft for både lokal luftkvalitet og for klimaregnskapet. Med flere bussavganger legg vi samtidig til rette for at enda flere kan reise kollektivt. Tallet på kollektivreisende i Bergensområdet har gått bratt opp de siste årene, og vi vil gjerne at det skal bli enda flere, seier Målfrid Vik Sønstabø, direktør i Skyss, i pressemeldingen.

Fornybart drivstoff

Med den nye kontrakten i Bergen sør, øker andelen busser med Euro VI-motor i Hordaland fra 35 til 64 prosent. Skyss forventer at innen utgangen av 2020 vil 95 prosent av bussene oppfylle denne standarden. Alt drivstoff skal være fornybart og ha minst 50 prosent lavere klimagassutslipp enn fossil diesel.

– Dette er en gledelig dag for Tide. Vi har lang erfaring med å kjøre bussene i Bergen sør, og nå gler vi oss til å starte opp og gi en positiv opplevelse for passasjerer, sjåfører og lokalsamfunnet i årene som kommer, seier konsernsjef i Tide, Roger Harkestad.

Med biodrivstoff og elektrifisering vil fylkeskommunen redusere CO2-utslippet fra buss i Hordaland med 29.000 tonn fra 2016 til 2025 (64 prosent).

Det vil også bli flere endringer i rutetilbudet som følge av oppstarten av den nye kontrakten. Det er lagt inn 60 nye, daglige avganger, hovedsaklig på linjene 21, 52 og 61.Artikkeltags