– Bybanen er på feil spor

 Lisbeth Iversen (KrF) og fylkeskultursjef Anna Tryti (t.v) har begge blitt omtalt som «Bybanens mor». Nå er begge bekymret da flertallet i bystyret vedtok at Bybanen skal gå over Torget med tunnelinnslag ved Kjøttbasaren.

Lisbeth Iversen (KrF) og fylkeskultursjef Anna Tryti (t.v) har begge blitt omtalt som «Bybanens mor». Nå er begge bekymret da flertallet i bystyret vedtok at Bybanen skal gå over Torget med tunnelinnslag ved Kjøttbasaren.

Artikkelen er over 3 år gammel

Lisbeth Iversen (KrF) synes fellesvisjonene for Bybanen har sporet av, mens fylkeskultursjef Anna Elisa Tryti tror et tunnelinnslag ved Kjøttbasaren kan føre til uopprettelig skade på byrommene i Vågsbunnen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Tirsdag vedtok bystyret, med knappest mulig margin, at Bybanen skal gå over Torget, med tunnelinnslag ved Kjøttbasaren.

Mange bystyrepolitikere har ikke tro på at tunnel ved Kjøttbasaren kommer til å bli realisert. De mener den egentlige kampen i bystyret dreide seg om plan B, om bybanen skal gå over Bryggen eller i tunnel ved Peter Motzfeldts gate.

– IRREVERSIBLE INNGREP

Fylkeskultursjef Anne Elisa Tryti mener et innslag ved Kjøttbasaren vil bli svært utfordrende i forhold til både eldre tids- og nyere tidskulturminner.

– Inngrepene her vil bli irreversible. Dette vil nok tydelig komme frem og bli vurdert i den konsekvensutredningen som nå må lages, sier den tidligere Ap-politikeren som har fått tilnavnet «Bybanens mor».

LA NED GRUNNSTEINEN

I 1995 la kommunalråd Anna Elisa Tryti grunnsteinen for det hun håpte skal resultere i en fremtidig bybane i Bergen. Tryti hadde satt seg fore at hun bli husket som bybanens mor og fikk den gangen flertallet i bystyret til å si et prinsipielt ja til bybane.

– Bybanen har vært min hovedsak som politiker og den viktigste grunnen til at jeg gikk inn i politikken, sier hun.

Anbefalingen fra fylkeskultursjefens avdeling har primært vært lang tunnel fra Statens hus, nå er det Peter Motzfeldts gate som er aktuell.

– Riksantikvaren har for øvrig i prosessen anbefalt Peter Motzfeldts gate som det mest skånsomme alternativet, sier hun.

– Er du overrasket over beslutningen om tunnel ved Kjøttbasaren?

– Jeg har full respekt for at dette er en svært vanskelig sak, så jeg er ikke overrasket.

VENTER PÅ UTREDNINGER

– Hva tenker du om at flertallet av bystyret har stemt på en løsning ingen egentlig vil ha?

– Jeg ser på dette som et forsøk på å finne et gjennomførbart kompromiss, sier hun.

– Tror du som fylkeskultursjef at det er mulig å legge en bybane inn ved Kjøttbasaren?

– Det vil bli svært vanskelig. Vi får nå vente på videre utredninger, der også riksantikvaren vil komme med sine vurderinger.

– Som bybanens mor, tror du det vil komme en bybane til Fyllingsdalen før Åsane?

– Jeg ønsker bybanen i alle himmelretninger. Det er nå svært viktig å ikke få stopp i utbyggingen.

– Hva tenker du om det politiske sirkuset, som har vært i forkant av beslutningen?

– Sirkus er dine ord. Jeg er glad for enstemmigheten om at bybanen skal frem og bygges videre ut. Saken er vanskelig både faglig og politisk. Ellers tenker jeg det er på tide å ta en debatt om byen har den beste styringsformen, om formannskapsmodellen vil fungere bedre, både i forhold til kommunikasjon, transparens og samlende vedtak, sier hun.

– BYBANEN HAR SPORET AV

Den tidligere byutviklingsbyråden i Bergen, Lisbeth Iversen (KrF), skriver på Facebook at det virker som om mye av helhetstenkningen og fellesvisjonene for byen er sporet av.

Iversen har også blitt kalt «Bybanens mor» da hun i to perioder var byråd for byutvikling og miljø i Bergen.

Hun jobbet for å få på plass bybanen i syv år. Iversen valgte i fjor å trekke seg som sosialbyråd etter hets fordi hun ville gi romfolk dusjmuligheter i sentrum.

– KRANGLESTYRET

– Bystyret virker litt som et kranglestyre, men det er mulig det er underholdende en liten stund, mener Lisbeth Iversen.

Hun skriver også at hun håper at bybanen kommer inn på et realiserbart spor.

– Ellers har man ikke bare fått politisk brudd, men tapt mange milliarder i arbeidsoppdrag mot nord. Det vil jo være en virkelig katastrofe å måtte ta ansvar for. Men måtte lykken stå dere bi, videre. Det ser ut som det er behov for det.

Det har ikke lykkes BA å få tak i Lisbeth Iversen.

Artikkeltags