De bor midt i byens mest forurensede område, likevel fyrer Kristin og Marita med ved i en eldgammel ovn.

Bergen kommune sendte tirsdag brev til alle byens innbyggere med oppfordring om å unngå vedfyring.

Dårlig isolert

Den oppfordringen har ikke Kristin Øvstetun (22) og Marita Gregersen (19) på Kronstad fått med seg.

– Vi har jo lest i avisene at det er dårlig luft, og da det ble innført datokjøring i går, ble det jo mye snakk om det. Likevel har ikke vi noe valg, vi må fyre med ved, ellers holder vi ikke varmen, sier Øvstetun til BA.

LES MER: – Kan jeg bruke bilen til legetime på Haukeland?

De leier leiligheten i et eldre hus hvor det ifølge jentene er dårlig isolert.

– Du kan jo kjenne selv hvor godt og varmt vi har det i stuen i forhold til i gangen og på kjøkkenet. Vi har en panelovn i stuen og hver sin ovn på soverommene. Uten å fyre i peisen, hadde det ikke vært mulig å holde varmen her når det er så kaldt ute, sier Øvstetun.

Når det er kaldt, som nå, fyrer de to i peisen så lenge de er hjemme.

– Hele denne problemstillingen er vanskelig for oss. Vi må fyre for å holde varmen. Ideelt sett burde vi ha fått skiftet vinduer og byttet ut peisen med en ny og mer miljøvennlig, sier Øvstetun.

Over 20 000 ovner

Elisabeth Mikalsen er feiermester i Bergen brannvesen. Hun sier til BA at de på det nåværende tidspunkt ikke har det eksakte tallet på antallet ikke-rentbrennende ovner i Bergen.

– Vi holder på å søke opp disse. Områder som er bygget ut mellom 1950 og 1999, som for eksempel Landås, er områder hvor det sannsynligvis fortsatt er mange koksovner, sier Mikalsen.

Ifølge tall fra Bergen kommune var det i januar 2015 22 300 gamle vedovner i Bergen.

LES OGSÅ: Her står taxiene på tomgang

Mer enn 50 prosent av svevestøv og partikkelutslipp er beregnet å komme fra vedfyring.

Bergen kommune har hatt vrakpantordning på gamle ovner siden 1999.

– Siden den gang har omkring 6000 benyttet seg av muligheten til å få 5000 kroner for å levere inn sin gamle ovn. Det tilsvarer en årlig reduksjon av utslipp på hele 60 tonn svevestøv. I 2015 var det 325 personer som benyttet vrakpanteordningen, forklarer Mikalsen.

Kledd i ull

Tilbake på Kronstad hos de to unge studentene er det fortsatt godt og varmt.

– Det er smart med en sånn panteordning, kanskje kan huseier få byttet ut ovnen her i leiligheten, sier jentene.

– Har dere tenkt på at dere bidrar til den dårlige luftkvaliteten i Bergen?

– Helt ærlig, så har jeg egentlig ikke tenkt noe særlig på det, sier Øvstetun.

– Sånn som jeg ser det, så har vi ikke noe annet valg enn å fyre i peisen, sier Gregersen.

De er begge kledd i ull, og innrømmer at de kanskje hadde tenkt mer på problemstillingen dersom de ikke var studenter og hadde penger til å kjøpe varmepumpe eller ny peis.

– Jeg tror likevel kanskje vi må heve terskelen for når vi fyrer. Vi ser jo selv at luften ikke er bra, sier Øvstetun.

LES OGSÅ: Advarer mot hardtrening under giftlokket

Flere tiltak

På spørsmålet om datokjøring er noe bergenserne må venne seg til, uttaler Julie Andersland, byråd for klima, kultur og næring, til BA at de fortrinnsvis vil få på plass langsiktige og effektive tiltak som reduksjon i befolkningens vedfyring.

– Vi har satt av to millioner kroner til panteordning i 2016, noe det forrige byrådet hadde kuttet ut. Vi håper å få ordningen på plass så fort som mulig, og jobber med de praktiske løsningene, sier Andersland.

LES MER: Havnen tømmes for supplybåter

– Vi jobber med å få en bedre ordning enn tidligere, ikke bare for å få byttet ut så mange vedovner som mulig, men kanskje også krav om rentbrennende alternativer og muligens geografiske begrensninger der vi prioriterer de som bor i Bergensdalen. Det er der luftproblemet er størst, sier byråden, som forteller at fagfolk er på saken og at ordningen «vil komme veldig snart».