Klokken 2000 tirsdag viste måleren på Danmarks plass rødt. Luftmålerne i sentrum og i Loddefjord viser oransje, moderat nivå. I Åsane lyser luftmåleren grønt.

Da luftkvaliteten ble målt igjen klokken 22, var det ikke lenger på rødt nivå. Måleren for Danmarks plass viste da oransje.

Tredje dag på rad

Målingen tirsdag kveld er tredje dag på rad det har blitt målt helseskadelige verdier i Bergen.

Også søndag og mandag ble luften på Danmarks plass målt til å være helseskadelig. Årsaken til at forurensingen hoper seg opp er det kalde og klare vinterværet.

Situasjonen gjør at byrådet har innført datokjøring i Bergen fra og med klokken 0600 onsdag morgen.

Vedtaket betyr at annenhver bil må bli stående.

Håper folk reiser kollektivt

Klimabyråd Julie Andersland sa tidligere tirsdag at hun håper at bergenserne vil reise kollektivt på onsdag.

– Jeg håper at de har forståelse for at byrådet setter liv og helse først, og at vi ikke ønsker å ta noen sjanser med bergensernes helse. Det er jo også slik at Skysss allerede har satt inn 300 ekstra bussavganger fra i går av, og det blir ekstra avganger i morgen. Jeg håper så mange som mulig reiser kollektivt, sier hun.

Det blir datokjøring i Bergen onsdag 6. januar, og annenhver bil i byen må stå. Dette mener bergenserne.

 

LES OGSÅ: Politiet blir nedringt om datokjøring

LES MER: Slik klarer du deg uten bilen i morgen - og disse får kjøre uansett

Datokjøring i Bergen - dette gjelder

Byrådet har tirsdag 5. januar fattet vedtak om å innføre datokjøring innenfor ytre bompengering i Bergen. Datokjøringen gjelder fra onsdag 6. januar kl. 06.00 til tirsdag 12. januar kl. 2200, eller til faren for overskridelser er over. Det var ingen datokjøring i helgen.

Personbiler med nummerskilt som ender på partall, kan kjøre på partallsdager, altså tirsdag denne uken. Biler med skilt som ender på oddetall, kan kjøre mandag og onsdag.

(Partall er 0,2,4,6,8, oddetall er 1,3,5,7 og 9.)

Det er ikke datokjøring om natten mellom klokken 22 og 06.

Biler med tre eller flere personer får lov til å kjøre alle dager.

 Kjøring knyttet til liv og helse, samt elbiler, hybridbiler, kjøretøy benyttet til næringsvirksomhet eller offentlig tjeneste, utrykningskjøretøy, pasienttransport og biler som brukes av funksjonshemmede er også unntatt fra datokjøringen.

De neste dagene styrkes busstilbudet ytterligere for å gi bedre kapasitet.

Her kan du lese hele vedtaket fra Bergen kommune.

Vedtaket om datokjøring er gjort i tråd med forskrift om midlertidige trafikkregulerende tiltak. Du kan lese hele forskriften her.

Kilde: Bergen kommune