Gå til sidens hovedinnhold

Byrådet vil bygge en helt ny Landås skole

Artikkelen er over 9 år gammel

Gir opp planene om å pusse opp skolen, og vil bygge nytt.

Som BA skriver i dag, vil byrådet foreslå å bygge en helt ny skole på Landås. Nå bekrefter kommunen planen i en pressemelding.

Det betyr at byrådet ønsker å jevne dagens skolebygg med jorden.

Den nye skolen skal få plass til 450 elever, og skal stå ferdig i 2014.

– Bedre sent enn aldri, har jeg lyst til å utrope. Å bygge en ny Landås skole er det eneste rette, og vi har planene fra 2006 klare. Det er bare å hente dem frem igjen fra skuffen, mener Pål Hafstad Thorsen (Ap), leder for oppvekstkomiteen.

FREM OG TILBAKE

I 2006 bestemte bystyret at en ny skole skulle bygges på Landås. Senere ble planene forkastet, men den siste tidens støy har aktualisert planene.

Du kan lese kommunens egen gjennomgang av saken her.

Det er flere forhold som har gjort det aktuelt å foreslå bygging av en helt ny skole. Blant annet har foreldre vært kritiske til flere forsøk på rehabilitering av skolen. De vil heller ha en helt ny skole.

Både elever og ansatte har i årevis klaget over helseplager som skyldes dårlig inneklima.

KNUSENDE RAPPORTER

Bygningsrapportene fra SINTEF og Arbeidstilsynet har vært knusende, og byrådet besluttet i forrige uke å stenge skolen helt.

Frem til sommeren må elevene busses til Skjold, Seljedalen og Kringlebotn skoler i Bergen.

Til høsten skal elvene få ta i bruk avlastningsskolen Gamle Ulriken.

Den er i dag brukt av elevene til Ny Krohnborg skole, som skal flytte inn i sin egen fullstendig rehabiliterte skole til høsten.

I budsjettet som bystyret har vedtatt er det i perioden 2012 til 2015 satt av 105 millioner kroner til å bygge om Landås skole.

KOSTER MER

Nå går altså byrådet tilbake til det opprinnelige vedtaket om å bygge en helt ny skole. Tidligere har en slik skole blitt estimert til om lag 150 millioner kroner.

At den blir dyrere enn som så, nå fem år senere, er åpenbart.

– Jeg forventer at skolebyråd Hove kommer med en forpliktende plan som viser til hvordan de nødvendige ekstra midlene vil komme på plass. Byrådet anslår at en ny skole vil koste nærmere 200 millioner kroner. I 2006 var dette skissert til omkring 154 millioner kroner, sier Pål Hafstad Thorsen, som tror politikerne i samarbeid vil greie å løse de økonomiske utfordringene.

I høringsutkastet til skolebruksplanen som byrådet la frem sommeren 2010, var også planen å rive Landås skole og bygge en ny til 400 elever. Prognosene viser imidlertid at det er behov for en skole som kan ta imot 430 elever i 2016–2017. 70–80 flere elever enn det går på Landås i dag.

SNUR IGJEN

Det mangler ikke på vedtak vedrørende Landås skole, og i det endelige vedtaket ble dette snudd igjen, i desember 2010.

Byrådspartiene Høyre, KrF og Frp gikk til slutt inn for å gjøre skolearealene til Gamle Ulriken skole til permanente lokaler fra høsten 2012, i tillegg til å ruste opp høyblokken på Landås skole. I bystyret ble det lagt til en merknad om å vurdere «hensiktsmessigheten av å rehabilitere høyblokken på Landås skole, versus det å bygge en ny skole».

Nå snur altså byrådet på nytt.