Vil bygge 250 boliger til de «svakeste» i samfunnet

Sosialbyråd Erlend Horn har funnet plass til 250 nye sosialboliger i neste års budsjett.

Sosialbyråd Erlend Horn har funnet plass til 250 nye sosialboliger i neste års budsjett. Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Byråd Erlend Horn (V) varsler 250 nye sosialboliger i Bergen for de kommende fire årene. Halvparten skal settes av til de som sliter aller mest.

DEL

Nå fullføres et boligprogram som skulle gi byen 400 kommunale boliger rundt omkring i Bergen. 320 av disse er tatt i bruk, og i løpet av de kommende årene skal de 80 resterende boligene i dette programmet realiseres.

De 250 boligene som Horn og byrådet har funnet rom til i budsjettet som legges frem i morgen er på toppen av disse.

Investeringskostnaden er 425 millioner kroner. De dyreste boligene blir til dem som er svakest stilt.

– Vi har for eksempel i dag et spesialisert boligtilbud for kvinner i «aktiv rus» på Søreide. Halvparten av disse boligene skal gå til mennesker med tilsvarende grad av utfordringer, sier Horn.

233 bergensere i kø

Det er ikke alle som kan ta i mot en ordinær kommunal bolig. Hos mange rusmisbrukere er bo-evnen rett og slett for svak. Bråk og uro blant naboene fører gjerne til utkastelse.

I dag står 233 bergensere i kø for å få kommunal bolig, en nedgang fra 362 i fjor. De svakeste er overrepresentert i denne gruppen, som Horn nå vil bygge for.

– Jeg er glad for at byrådet prioriterer dette, det betyr mye for å løse andre problemer. Med et botilbud tilrettelagt for oppfølging er det større sjanser for å unngå et tilbakefall til rus, for eksempel, sier Horn.

Den resterende halvparten av de 250 kommunale boligene de går inn for i budsjettet er av «ordinær» sort, og realiseres ved at kommunen kjøper seg inn i nye boligprosjekter. Horn sier i denne forbindelse at det er et mål at de sosiale boligene skal spres jevnt utover i Bergen.

– Vi bør unngå områder som Løvstakksiden, der det er mange kommunal boliger fra før. Historisk sett har det vært få i Fana, og mange i Årstad, sier Horn.

– Byrådet har skjønt det

Annette Svae hadde i sin tid som leder i lokallaget til Foreningen for human narkotikapolitikk som sin fanesak å få på plass flere kommunalboliger.

Hun er takknemlig for at byrådet iverksetter planene.

– Jeg er veldig fornøyd med at sosialbyråden har sett de utfordringene som er. Ved å øremerke boligene slik han gjør, føler jeg at de vanskeligstilte blir enda bedre ivaretatt av det sittende byrået, sier Svae.

Men det er minst 250 for lite mener hun, og håper byrådet ikke er ferdig med utbyggingene.

– Behovet er ekstremt stort. Det er dessverre opp til fire år boligkø for hjemløse med avhengighetsproblemer.

Artikkeltags