Byrådskaos kan sende Bybanen i tunnel ved Kjøttbasaren

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyres bystyregruppe har et skjebnemøte om Bybanen torsdag. Skarpe trusler om byrådskaos kan sende Bybanen inn i tunnel ved Kjøttbasaren.

DEL

Byrådet er i dype problemer. De har ikke flertall for Bybanen langs Bryggen, ettersom byrådspartiet Frp er sterkt i mot og Høyre er delt.

I morgen skal Høyre drøfte saken i rådhusets 14. etasje. Det er dette partiet som sitter med nøkkelen. De kan stoppe Bybanen, de kan legge den langs Bryggen og de kan legge den i en eller annen tunnel.

ANNERLEDES I BYSTYRET

Saken er ekstremt vanskelig for politikerne. Mange har flagget sine standpunkter høyt. Og i rådhuset er temperaturen deretter.

De ulike fraksjonene løper rundt i gangene for å samle støtte for sitt forslag.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen, byråd Harald Hove, byråd Filip Rygg og byråd Hilde Onarheim er for Bybanen langs Bryggen. Men de har ikke lykkes med å samle partiet bak standpunktet.

I Høyre har flere representanter som Peter Frølich gått sterkt ut mot en Bybane langs Bryggen, og han har fremdeles flertallet av gruppen i ryggen.

Kompromissløsningen som er foreslått overfor blant annet Arbeiderpartiet er at man utreder to alternativer parallellt: Langs Bryggen, eller med tunnelinnslag ved Kjøttbasaren.

Problemet er at det er usikkert om Høyres gruppe vil gå med på dette kompromisset.

SØKER STØTTE HOS DE ANDRE

Blant annet derfor søker nå byrådet støtte for dette dette todelte kompromisset hos de andre partiene. Så langt har de ikke fått noe konkrete svar fra andre enn SV og Venstre som kan være med på et kompromiss. Ap svarer at byrådet får se til å legge frem en sak, så kan de forhandle om den.

Tidligere har Geir Dale (Ap) sagt at kompromissforslaget er «interessant», uten at han ville love noe verken den ene eller andre veien.

URO I HØYRE

Internt i Høyre er det uro og splittelse om et kompromissforslag der en går for to parallelle planer. Det antydes også fra en rekke kilder at det vil være unaturlig at byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen fortsetter som byrådsleder, dersom hun ikke klarer å samle partiet.

– Hvis hun ikke klarer å samle partiet, har hun da egentlig et valg? Dette er det største partiet, de skal styre byen og dette er ingen fillesak. Kan hun da leve med et splittet parti, spør en kilde i rådhuset retorisk.

I gruppesamtaler internt i Høyre tidligere i år har byrådets avgang vært luftet som et mulig utfall, dersom de ikke får flertall for Bybane-saken.

INGEN VET HVA HØYRE GJØR

Problemet til byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen, får BA opplyst fra flere kilder, er at ingen vet hva Høyres gruppe vil gjøre dersom hun setter stillingen sin inn på å kjøre to løp parallellt.

– Fremsetter hun et ultimatum der Bryggen er et av alternativene, er det høyst tenkelig at hun faktisk ender opp med å må gå av. Det skulle ikke tjene verken henne, partiet, Bybane-saken eller noen andre, sier en kilde til BA.

Derfor tror mange at byrådet nå gir opp å legge Bybanen langs Bryggen og satser alt på løsningen der Bybanen går inn på en av sidene til Kjøttbasaren.

PS! Bystyret har nå berammet møtet som skal avgjøre Bybanens vei mot Åsane. Det skal gå 17. juni, og Bybanen er den eneste saken som skal behandles.

Artikkeltags