– Bystyret fremstår som en barnehage der alle må tisse, mens parktanten har gått på do for å røyke

Erling Gjelsvik (innfelt) er ikke imponert over bystyret.

Erling Gjelsvik (innfelt) er ikke imponert over bystyret. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Vi må se i øynene at vi har innvotert en gjeng med kløner», skriver Erling Gjelsvik etter at bystyret vedtok å legge Bybanen inn i en tunnel ved Kjøttbasaren.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Spaltist Med sitt vedtak om tunnelinnslag for Bybanen ved Kjøttbasaren, har byens folkevalgte skapt en av de merkeligste situasjonene i Bergens politiske historie – og det sier jo ikke så lite. Med knappest mulig flertall, i den viktigste byutviklingssaken så langt i dette århundret, har bystyret gått inn for en løsning som ingen ønsker. Og som de færreste tror at det blir noe av.

Byens aviser sier det i klartekst. På lederplass skriver BA: «Det dette spillet egentlig handler om, er hvor Bybanen skal gå når man finner ut at det er umulig å gjennomføre det alternativet som ble vedtatt i går». Og i BT: «Resultatet kunne lett blitt det samme som vi har fått; at KrF forlet byrådet, og at flertallet i bystyret får gjennom at bybanen til Åsane skal gå gjennom Peder Motzfeldts gate.»

Byens ledende kommentatorer tar det altså for gitt at bystyrets vedtak er dødfødt, og at nettopp et slikt utfall er den bevisste hensikten. Fra politisk side sier høyremannen Robert Monsens hjertesukk det meste: «Vi var nødt til å vedta noe. Nå har vi fått et kompromiss som alle er misfornøyd med, men vi har tross alt fattet et vedtak.»

«Alle er misfornøyd.» Ja, alle – med mindre de er evneveike – innser at et (eller i verste fall to) tunnelgap på Bryggesporen vil være en katastrofe. En slik ødeleggelse tåler ikke dette området.

eAltså er tirsdagens viderverdigheter i bystyresalen ikke noe annet enn tilretteleggingen for en av Bergens evinnelige omkamper, som før eller senere vil resultere i et tunnelinnslag lenger sør i byen.

Essensen i saken er at det skjøre politiske flertallet nå går ned på knærne i sitt frieri til fagetatene, inkludert de antikvariske: Fri oss fra vår egen avgjørelse! Gi oss argumenter for å skrinlegge en idé som vi alle vet er tåpelig! Sett foten ned, for vi makter ikke å gjøre det selv!

Et slikt rop om hjelp representerer lokaldemokratiet på sitt mest ynkelige. Bystyret fremstår som en barnehage der alle må tisse, mens parktanten har gått på do for å røyke. Noe av det mest alvorlige ved denne politiske uselvstendigheten, er av økonomisk art.

Den manglende evnen til å treffe en kontant og fornuftig avgjørelse, for i stedet å skyve hele hodepinen over til ekspertveldet med en stille bønn om sanksjoner, resulterer i enorme merutgifter for skattebetalerne.

I en by som praktisk talt er bankerott, takket være høyreregimets årelange vanstyre, burde det ikke være tillatt å iverksette en svindyr utredningskvern der utfallet er gitt: Bybanen kan ikke gå i tunnel fra Bryggesporen.

Men akkurat det er altså i ferd med å skje. Du og jeg skal punge ut for en sandpåstrøing som hører ingen steds hjemme.

Vi må se i øynene at vi har innvotert en gjeng med kløner. At bergenspolitikerne ikke har klart å samle seg om et troverdig vedtak i denne saken, men tvert imot fortsetter å skyve spillfekteriet ut i de blå, er en hån mot demokratiet.

Dessuten er det skammelig at de folkevalgte, på et grunnlag som de selv vet er fullstendig useriøst, setter bergenske grunnverdier på spill. Området rundt Kjøttbasaren er hellig grunn. Å spille russisk rulett med Bryggesporen er kort og godt utillatelig.

Fordelen med tirsdagens vedtak er at bysamfunnet vinner tid. Måneder og år vil gå før Kjøttbasaren-alternativet skrinlegges, og i det intervallet kan tanken modne seg om en lengre tunnelløsning enn via Peter Motzfeldts gate. Når Bybanen uansett skal gå i tunnel under den historiske bykjernen, tilsier all logikk at innslaget bør ligge på Nygårdstangen.

Men: Siden vi lever i Bergen, der absurditetene så altfor lett tar overhånd, kan vi ikke se helt bort fra at Kjøttbasaren-alternativet vil overleve og bli forsøkt realisert. Det mangler ikke eksempler på at politisk dårskap har ødelagt de beste kvalitetene i denne byen.

Det mest aktuelle eksemplet er Skansedammen, som presterte å bli vernet av Riksantikvaren før en eller annen mystisk hestehandel fikk SV-minister Solheim til å oppheve vedtaket. I disse dager er den vakre dammen, en sentral del av byens historiefortelling, erstattet med et krater.

Hva om galskapen skulle gå så langt at en tunnel faktisk ble anlagt ved Kjøttbasaren? Vel, i så fall er det bare å lenke seg fast til skinnegangen og vente på at Bybanen kommer.

Artikkeltags