Gå til sidens hovedinnhold

Charterfly på vei til Bergen måtte snu og lande i Stavanger

Artikkelen er over 8 år gammel

Fikk problemer med flapsene.

Lørdag kveld måtte et charterfly fra Las Palmas på vei til Bergen snu og lande på Stavanger lufthavn Sola i steden. Flyet landet i 21-tiden.

En tipser som ikke vil ha navnet sitt på trykk i avisen var med på flyet sier til BA at passasjerene fikk beskjed om at flapsene på flyet ikke fungerte, og at det derfor fikk nedsatt bremseevne.

– Vi måtte sitte med hodet mellom beina i rundt ti minutter. Det var skikkelig skummelt, og flyet landet med full fart, sier tipseren til BA.

Ingen av de 108 passasjerene ombord i flyet ble skadet.

SNUDDE

Flyet snudde ifølge tipseren en liten stund før det skulle landet på Flesland. Passasjerene fikk beskjed over høytaleranlegget om at det var noen problemer, og at flyet heller måtte fly til Stavanger.

– Vi ble bedt litt før landing i Stavanger, og ble informert om at vi kom til å lande i stor fart.

Landingen og den påfølgende bremsingen beskrives som ubehagelig av tipseren.

– Deretter kom piloten ut og sto fremme i flyet og forklarte hva som hadde skjedd. Vi hadde landet med veldig stor hastighet uten flaps både foran og bak. Det føltes veldig dramatisk.

KONTROLLERT LANDING

Informasjonskonsulent Monica Hovland i SAS sier at det ikke dreide seg om noen nødlanding, men om en kontrollert landing. Hun bekrefter at flyet landet med stor fart på Sola.

– Flyet fikk problemer med flapsen, og valgte Stavanger fremfor Bergen fordi det var bedre bremseforhold der. En annen grunn er at SAS har mekanikere på basen der, sier hun.

Hun forklarer at det er en standard sikkerhetsrutine å be passasjerene ha hodet mellom beina før en slik landing.

– Dette er noe piloten rutinemessig ber passasjerene om dersom det skal foretas en landing med redusert bremseeffekt, sier Hovland.

UKJENT ÅRSAK

Foreløpig vet ikke SAS noe om årsaken til at flapsene ikke fungerte.

– Flyet er nettopp kommet til gaten, og skal gå videre til en hangar hvor det vil bli undersøkt, sier Hovland.

De fleste passasjerene blir transportert fra Stavanger til Bergen med buss.

– Det er satt opp fire busser fra Stavanger til Bergen, og så er det noen som er innlosjert på hotell, blant annet noen barnefamilier, sier Hovland.

Disse vil bli flydd til Bergen i morgen.