«Siktelsen var et faktum, og jeg visste at min mann Odd skulle i fengsel i midten av oktober. Nå var det opp til familie og venner å holde ut med meg og mine problemer. Jeg var livredd for at siktelsen og følgene av den skulle bli altoverskyggende. Med god grunn, skulle det vise seg».

Les også: Monica Mæland fryktet at Drevland hadde tatt livet sitt

Det skriver Trude Drevland i forordet på sin bok «Litt privat». Der begynner hun med å fortelle om 18. september 2015. Den dagen hun fikk vite at hun var siktet for grov korrupsjon.

Les også: Ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås siktet for korrupsjon

To uker før valget i september 2015, gikk daværende bergensordfører Trude Drevland ut i permisjon, etter at Statsadvokaten hadde beordret politiet å gjenåpne saken mot henne som først ble henlagt. Dette førte senere til en siktelse, og fortsatt venter Trude Drevland på at Statsadvokaten skal  ta stilling til om det skal reises tiltale mot henne.

Et drøyt år etter valget, og mens hun venter på at Statsadvokaten avgjør hennes skjebne, kommer Trude Drevland med sin bok «Litt privat», som lanseres i Oslo torsdag klokken 1030. Boken markedsfører som «en befriende åpenhjertig bok om å stå oppreist når det stormer som verst.»

Les også: Mener Drevland er ferdig som politiker

– Mentalt totalt utslitt

Trude Drevland forteller om pressekonferansen der hun brettet ut sitt og familiens liv for å forklare hvordan det kunne gå så galt som det gjorde for henne i den såkalte cruise-saken. Der fortalte hun om mannens dom, om et av sine barns helseproblemer.

«På forhånd hadde jeg lest presseredegjørelsen høyt for familien min, for det var ingen tvil om at den til tider var hudløs og ærlig, og at jeg utleverte private følelser og fakta.»

Hun gjengir den lange pressemeldingen hun leste opp over en halvtime 15. juni 2015. På  tidspunktet var Drevland sykemeldt.

(Saken fortsetter under videoen)

«Etterpå følte jeg meg nesten død, jeg var mentalt totalt utslitt. Jeg registrerte lite, om noen, av reaksjonene, men fikk med meg at alle mediene hadde vært til stede. Jeg dro hjem og trakk ut kontakten med verden.», skriver hun.

Dypt fortvilet

Hun forteller om en ulykkelig tilværelse i tiden etter at politiet gjenåpnet saken mot henne 31. august 2015. Drevland hadde da vendt tilbake etter sykeperioden, men søkte umiddelpart permisjon fra alle sine verv.

«Mesteparten av tiden var jeg dypt fortvilet, men i ukene før og etter at Odd dro i fengsel, kunne jeg ikke gi etter for den dype fortvilelsen.», skriver Drevland, som forteller om et «nesten ukontrollerbart sinne» etter det hun opplevde som et svik fra sin mann. Mannen, den tidligere advokaten Odd Drevland, ventet på den tiden på å sone sin straff etter å ha blitt dømt for grovt bedrageri, grovt underslag og dokumentfalsk.

Trude fryktet for fremtiden, og reiste til Oslo for å diskutere den med venner.

«Jeg var så langt nede at jeg måtte prøve om miljøforandring kunne hindre meg i å gjøre noe galt med meg selv.», skriver Drevland.

Leste om siktelsen

Mens hun satt i Oslo og diskuterte boken hun nå har gitt ut med forlaget Aschehoug, begynte telefonen å ringe.

«Midt i Oslobesøket fikk jeg vite om siktelsen. Ikke fra politiet, men fra mediene. Vi sjekket nettavisene, og der sto det: "Trude Drevland siktet for grov korrupsjon"», gjenforteller Drevland.

Dagen etter ble leiligheten hjemme i Bergen ransaket av politiet foran Trude Drevlands ektemann og datter. I boken setter Drevland spørsmålstegn ved at pressen var tilstede under ransakelsen. Senere ble kontoret i Rådhuset ransaket og Drevlands datamaskin beslaglagt.

«Jeg har ikke vært på Rådhuset siden. Jeg beklager mest at jeg aldri fikk sagt ordentlig takk og adjø til dere jeg jobbet nærmest med», skriver Drevland.

Venninnene var engstelige

I tiden etter siktelsen, opplevde Drevland det som uvirkelig å sitte i avhør hos politiet. «Jeg forsto ikke at dette hendte meg», skriver hun.

Hun avslører samtidig at hennes «to reservemødre», næringsminister Monica Mæland og leder Marit Warncke i Bergen Næringsråd, fryktet at Drevland hadde tatt selvmord da telefonen hennes var avslått en kveld.

Drevland hadde tatt mot til seg, og var ute sammen med datteren og hadde glemt å lade mobilen.

«Litt utpå kvelden ringte Odd fra et møte, han hadde blitt kontaktet av mine to reservemødre, Monica Mæland og Marit Warncke. De var engstelige for at jeg hadde gjort noe dumt, det vil si tatt livet mitt, ettersom de ikke fikk tak i meg på telefonen. Jeg kunne berolige dem med at ukrutt ikke forgår så lett, og at jeg nok skulle holde telefonen ladet for fremtiden.»

I et avsluttende avhør med politiet, ble Drevland spurt av en avhører om det var godt at politiet snart var ferdige med avhørene, beskriver hun i boken.

«For meg er det ingenting av dette som er godt. Jeg har det helt jævlig», svarte Drevland.

Les også: Ransaket ordførerens kontor

Les også: Politiet: – Trude Drevland er siktet