BA får bekreftet at politiet innstiller på å ta ut tiltale mot Trude Drevland og Inge Tangerås. Samtidig vil de frafalle siktelsen mot cruiseskipsreder Torstein Hagen.

Det var NRK som først meldte dette.

Henlegges

Torstein Hagens advokat Bjørn Stordrange bekrefter overfor BA at politiet innstiller til statsadvokaten at saken mot skipsrederen henlegges.

– Vi er informert om at saken mot Torstein Hagen er foreslått henlagt. Det er helt i tråd med hvordan vi har argumentert gjennom hele etterforskingen, sier Hagen til BA.

– Hva tenker Hagen om politiets innstilling?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Stordrange.

Trude Drevlands advokat John Christian Elden sier følgende fredag kveld:

– Det er vanskelig å reagere på ubekreftede rykter. Vi avventer det vi forventer vil være en henleggelse , sier advokaten til BA.

Etterforskningen ferdig

Det var VG som først meldte at politiets innstilling var klar fredag formiddag.

– Etterforskningen er ferdig, og vi sender vår innstilling for hvordan saken skal behandles videre til statsadvokaten i løpet av dagen i dag, sa politiadvokat Torunn Strand i Hordaland politidistrikt fredag formiddag.

Saken har vært etterforsket av økonomiavsnittet ved Vest politidistrikt.

I en pressemelding fredag ettermiddag sier politiet at de ikke kommer til å kommentere innholdet i innstillingen.

Forsinket behandling

Tidligere ordfører Trude Drevland (H), havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen i Viking Cruises ble i september i fjor siktet for grov korrupsjon etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av et nytt cruiseskip.

Ingen av de siktede erkjenner noen form for skyld i saken.

Politiets plan var opprinnelig å sende innstillingen over i løpet av mai, men behandlingen ble forsinket fordi det gikk store ressurser med til å etterforske helikopterulykken på Turøy.

Fakta om cruise-saken

Daværende ordfører i Bergen Trude Drevland (H) høstet kritikk etter at det i juni i fjor ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia for å delta i sjøsettingen av Viking Star, alt betalt av cruisereder Torstein Hagen.

Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland avlyste turen etter at mediene begynte å skrive om hennes relasjoner til rederen.

Havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen. Han var med på privatflyet til den italienske byen. Også hans tur ble betalt av cruiserederen.

Drevland var sykmeldt fra 5. juni til 8. august. etter valget i fjor høst gikk hun av som ordfører.

Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak mot ordføreren 28. mai, men saken ble henlagt alt 1. juli.

31. august ga statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen politiet beskjed om å gjenåpne saken mot Drevland.

Samme dagen tok Drevland permisjon som ordfører.

18. september ble det kjent at politiet har tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot Drevland og Tangerås.

Fredag 9. oktober avslørte BA at også reder Torstein Hagen er siktet i saken.

Kilde: NTB og BA