Gå til sidens hovedinnhold

Havnesjefens skjebne fremdeles uviss

Artikkelen er over 4 år gammel

Havnestyret avgjorde i dag sin innstilling til om havnesjef Inge Tangerås skal få komme tilbake igjen i direktørstolen etter cruise-saken. Nå er det opp til Havnerådet å ta den endelige avgjørelsen.

Fredag morgen satt havnestyrets medlemmer i møte for å diskutere hva som skal skje med havnesjefen.

– Styret blir enige om en innstilling i dag. Denne ferdigstilles og oversendes Havnerådet i neste uke, sier styreleder i havnestyret, Jan Erik Kjerpeseth til BA utenfor møtelokalet og legger til:

– Det er overveiende sannsynlig at Havnerådet tar den endelige beslutningen i saken i uken deretter.

Kjerpeseth ønsker ikke å kommentere hva styrets innstillinger er før Havnerådet og Tangerås er blitt informerte.

– Det er ikke usannsynlig at styrets innstilling blir fulgt, men i en så komplisert sak som denne tør jeg ikke å konkludere med noe, sier Kjerpeseth.

Tangerås har vært suspendert fra sin stilling som havnedirektør i 16 måneder, som følge av at han og Drevland ble siktet for henholdsvis korrupsjon og grov korrupsjon i cruisesaken.

Les også: Havnesjefens skjebne fortsatt i det blå

Les også: – Slitsomt at det tar så lang tid

Les også: Vil ikke love at havnedirektøren får jobben tilbake

I desember i fjor henla statsadvokaten saken mot både Tangerås, Trude Drevland og skipsreder Torstein Hagen.

Det er fremdeles usikkert om havnesjef Inge Tangerås får komme tilbake igjen i direktørstolen etter cruise-saken.

Får ikke innsyn hos politiet

For selv om politiet og statsadvokaten har ferdigstilt sitt arbeid, er ikke styret i Bergen Havnevesen ferdige med saken.

Havnestyret har foreløpig ikke fått innsyn i politiets og rederiets dokumenter.

– Vi har gjennomført intervjuer med Inge, så vi opplever likevel at alle fakta vi trenger for å komme frem til en innstilling er avklart, forteller Kjerpeseth.

Styret vurderer saken opp mot kommunens etiske retningslinjer. Disse er strengere enn dem som er fastsatt i det norske lovverket.

Cruise-saken

 • Daværende ordfører i Bergen Trude Drevland (H) høstet kritikk etter at det i fjor ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia for å delta i sjøsettingen av Viking Star, alt betalt av cruisereder Torstein Hagen.
   
 • Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland valgte å avlyse turen.
   
 • Havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen. Han var med på privatflyet til den italienske byen. Også hans tur ble betalt av cruiserederen.
   
 • Drevland var sykmeldt fra 5. juni til 8. august. etter valget i fjor høst gikk hun av som ordfører.
   
 • Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak mot ordføreren 28. mai, men saken ble henlagt alt 1. juli. 31. august i fjor ga statsadvokaten politiet beskjed om å gjenåpne saken mot Drevland.
   
 • Samme dagen tok Drevland permisjon som ordfører.
   
 • I september i fjor tok politiet ut siktelse for grov korrupsjon mot Drevland og Tangerås.
   
 • Reder Torstein Hagen var også siktet i saken, men politiet har frafalt siktelsen.
   
 • Hverken Drevland eller Tangerås erkjenner noen form for skyld i saken. Fredag 16. desember ble saken henlagt.

Kilder: BA og NTB

– Vi ønsker ikke at dette skal dra ut i tid, men prøver å avgjøre arbeidsforholdet så raskt som mulig nå som det rettslige er avklart.

Tidligere i januar bestemte styremøtet seg for å sette ned et utvalg som skulle undersøke saken nærmere.

– Vi har i dag bestemt oss for å nedsette et arbeidsutvalg som skal gå nærmere inn i den arbeidsrettslige siden av saken uavhengig av statsadvokatens beslutning. Vi trenger å få innsikt i politiets vurderinger. Jeg håper at vi kan få en del av politiets arbeid utlevert, sa Kjerpeseth til BA.

– Vi vil ha så mye fakta som mulig i denne saken, slik at vi kan få vurdert det opp mot Bergen kommunes etiske regelverk som er gjeldende også for oss. Det er helt nødvendig for oss å gjøre en grundig vurdering av saken, understreket han.

Arbeidsutvalget, bestående av styreleder Jan Erik Kjerpeseth, Jon Askeland og Roald Steinseide, har nå gjort de nødvendige vurderinger.

Uenighet om Tangerås er rett mann

BA har tidligere fått opplyst fra kilder at det fra høyt hold i havnen er uttrykt at Tangerås er uønsket som havnedirektør, uavhengig om han skulle bli frikjent.

Årsaken skal være at han ikke anses som rett person til å lede omorganiseringen som pågår, og at han ikke er rett person til å lede det nye havneselskapet som medlemskommunene har vedtatt skal opprettes.

Men fremtiden til dette selskapet er på langt nær avklart. Kystverket mener at planene til Bergen og de andre kommunene ikke holder mål.

Dette hovedsakelig fordi det ikke er utført en oversiktlig og nøyaktig fordeling av eiendommene på havnen. Kystverket forlanger at kommunen og havnen er enige om hvilke eiendommer som tilhører havnen, og hvilke som tilhører kommunen – og om hvor mye hver enkelt er verdt.

Spørsmålet om havneeiendommene har vært den store knuten i omorganiseringsspørsmålet i flere år, derfor er det også mye arbeid igjen før saken er løst.

Tangerås er, enn så lenge, fortsatt suspendert fra stillingen frem til mars måned. Han ønsker ikke å kommentere saken eller styrets innstilling.