Da farfaren (83) ikke kunne kjøre lenger, fikk barnebarnet Joakim (22) en idé

Reisefølget pakket og klar utenfor Bystasjonen før avreise fredag ettermiddag. Joakim Ådland (22), Anna-Sofie Ådland (81) og Hugo Ådland (83).

Reisefølget pakket og klar utenfor Bystasjonen før avreise fredag ettermiddag. Joakim Ådland (22), Anna-Sofie Ådland (81) og Hugo Ådland (83). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg bare spurte om de ville være med på tidenes biltur, sier Joakim Ådland (22) som tar med seg besteforeldrene på bilferie gjennom Europa.

DEL

– Et minne alle tre vil huske resten av livet, sier Joakim Ådland (22) om turen.

Utenfor Bystasjonen i Bergen står de med bilen og forsøker å legge inni rullestolen. Reisefølget kjenner hverandre godt. De skal kjøre gjennom Europa i tre uker, besøke bilbaner, vingårder og et ostemakeri.

VIL GI NOE TILBAKE

– De tok meg med på mange bilturer da jeg var liten, så jeg tenker at nå er det på tide å gi litt igjen, sier Joakim Ådland (22).

Hugo (83) og Anna-Sofie (81) og Joakim (22) skal kjøre gjennom Danmark, Tyskland, Frankrike og Sveits. På veien skal de passere flere fjelloverganger i Alpene og besøke middelalderlandsbyer, før de ender opp i Italia.

– Der skal vi møte en familievenn, se hvordan parmesanost blir laget og besøke en vingård, kan Joakim fortelle.

OVERVELDET

Hugo og Anna-Sofie sier de får mye hjelp fra de ti barnebarna sine. I fjor dro de også på biltur, den gangen til Sørlandet med et annet barnebarn.

– Jeg bare spurte om de ville være med på tidenes biltur. De ble veldig overrasket, og spurte hva dette var for noe, men jeg forklarte turen til dem, og jeg tror de ble veldig overveldet, sier Joakim.

Det var for tre uker siden, og de spontane besteforeldrene sa ja.

Hugo er dårlig til bens, og mistet sertifikatet for noen år siden. Når det eldre paret trenger hjelp til å handle, stiller barna og barnebarna opp.

– Jeg gleder meg sånn! Både til å se naturen og å møte forskjellige mennesker. Min mann og jeg reiste mye da vi hadde bil, og jeg må jo si at barnebarna våre er helt fantastiske, sier Anna-Sofie stolt.

De senere årene har de reist på bussturer med pensjonistforeningen. Hun grugleder seg til å kjøre over Alpene.

– Vi skal gjennom mange store pass. Det er jo bratt og svingete, men det blir jo egentlig bare litt spennende, sier Anna-Sofie.

TIDLIGERE YRKESSJÅFØR

Denne gangen skal Hugo slappe av på tur. Han er nemlig en gammel yrkessjåfør.

– Nå sier han: Nå skal jeg sitte foran, nå kan jeg nyte, nå kan jeg se, han har jo liksom alltid måttet ha øynene festet på veien, sier Anna-Sofie.

Joakim har tatt noen forholdsregler når han skal ha med besteforeldrene på tur.

– Vi må passe på å ha alle medisiner med, og så har vi med en rullestol til min farfar. I tillegg må vi passe på å ta nok pauser, sier Joakim.

Inspirasjonen til turen fikk i bilmagasinet Autofil.

– Jeg hadde ingen å reise med, men tenkte at denne turen har jeg lyst til å ta. Da spurte jeg farmor og farfar om de ville være med, sier Joakim.

NÆRT FORHOLD

Han sier at vennene hans synes det er litt rart at han drar på biltur med besteforeldrene, men for Joakim er det en glede.

– Vi har et veldig nært forhold. Jeg tror det betyr veldig mye for dem, at det er noen som tar dem med på tur, sier Joakim.

Han er ikke bekymret.

– Det blir et minne alle tre vil ha med seg for resten av livet.

Artikkeltags