Christophersen dro tilbake fra Lærdal i morgentimene, etter en svært dramatisk natt.
FLERE PÅ SYKEHUS
90 personer er innlagt på sykehus etter brannen i Lærdal, som startet lørdag kveld like før klokken 2300. Det har brent siden.
Til sammen 300 har vært til undersøkelse, opplyser kommunen. Brannen betegnes søndag formiddag som «stabil», men det er fare for oppblussing.
Av de 90 pasientene er 15 sendt videre til Førde sentralsjukehus, opplyser Helse Førde. I tillegg er fire pasienter sendt til Voss.
Flere helikopter settes søndag inn i området, både for å drive slokking og å frakte mannskaper.
Ved 1130-tiden kommer det meldinger om eksplosjonsfare i Lærdal. Politiet har sperret av et område i Lærdalsøyri fordi de frykter at flere gassflasker som tilhører en entreprenørbedrift skal eksplodere.
- Les også: Helikopter settes inn i slokkingen i Lærdal
- Les også: Ordfører: – Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk
- Les også: 52 personer på sykehus etter Lærdal-brann
- Les også: Forsvaret skal fly inn brannmannskaper til Lærdal
- Les også: – Som å komme inn i et krigsområde
JOBBET I HELE NATT
Christophersen er nå tilbake i Bergen, etter en intens og uvirkelig natt.
– Jeg ble oppringt av 110-sentralen for å ta stilling til hvor mange ressurser kunne avse. Vi sendte Arna av gårde. Deretter sendte vi vanntankbil fra Åsane og en lift fra hovedsbrannstasjonen. Til sammen elleve mann, inkludert meg.
– Så ble Voss varslet og sendt samme veien. Det var veldig store styrker på vei. Det er lang kjøretid. Litt over 20 mil. Da vi kom brant det som et inferno. Det brant oppover fjellsiden og i mange hus. Man tenker: «Hvor skal vi starte», sier brigadelederen til BA.
Han skyter av de lokale mannskapene som allerede var i gang. Han skryter også av lokale privatpersoner, som brukte gjødselssprederne sine til å slukke brannen.
– Vi assisterte og var med og lagde begrensningslinjer. Og så angrep vi brann for brann, sier Christophersen.
KOMMUNIKASJON VANSKELIG
Han roser samarbeid på tvers av kommunene og fylket, på tross av problemer med mobilnettet.
– Men kommunikasjon var vanskelig. Vi fikk av og til sendt en melding ut på telefonen. Internkommunikasjon var vanskelig, for vi opererer med forskjellige radioer. Men vi ble enige om hvordan vi skulle jobbe og fant ut av det, sier han.
Strømmen var også borte i Lærdal:
– Det var en surrealistisk at alt var så mørkt, sier Christophersen.
STRUPET BRANNEN
Han forteller at de til slutt fikk strupet det sinnssyke infernoet som rammet hele bygden og et 30-talls hus.
– Da morgenen kom blåste det mindre. Vi brukte bare rikelig med vann for å holde det nede. Det man gjør nå er først og fremst etterslukking, med fullt fokus på å holde gnistregnet og varmen nede.
– Hvordan så Lærdal ut da dere dro?
– En kollega sa det så ut som en krigsskueplass både da vi kom og da vi dro. Det var dramatisk. Det er grusomt når sånt skjer. Man vet jo hva boligene til folk betyr for dem. Det er grusomt dette her. Jeg har vært brannmann i 30 år og aldri vært med på noe så voldsomt.
– Det får deg jo til å tenke. Vi ser jo at beredskap nær trehusbebyggelse er veldig viktig. I Bergen er bebyggelsen enda tettere enn i Lærdal, der det i det minste er en hageflekk mellom husene. I den grad det blir noen lærdom for meg av dette, så er det at dette kan skje. Nå vet jeg hvor voldsomt det blir med sterk vind og tett trehusbebyggelse, sier Christophersen.
EN OND SIRKEL AV VIND OG FLAMMER
Brannsjef Tom Berentsen, som har vært vaktleder hos brannvesenet natt til søndag, beskriver brannen som en ond sirkel av vind og flammer.
– Vinden har vært en medvirkende årsak, og jo mer brann det blir, jo mer vind blir det. Og så lager vinden enda mer brann.
– Det er jo en husbrann som har startet, og så har vinden vært en medvirkende årsak til at dette har blitt så voldsomt. Det er vinden som har spredd brannen, og jo mer brann du får, jo mer vind blir det også. Og vinden får det til å brenne enda mer, forklarer Berentsen til BA.
REDD FOR BERGEN
Han sier det er dette fenomenet man er mest redd for at skal utspille seg i Bergen også, med den tette trehusbebyggelsen vi har her.
Nattens arbeid for brannmannskapene har vært svært intensivt og vanskelig.
– Siden nettet også forsvant, har vi nesten ikke hatt kontakt med brannfolkene i Lærdal. De har jo uansett hatt sine arbeidsoppgaver og gjort dem, men hvis de har trengt flere ressurser, så har de ikke fått kontakt, sier han.
Det har vært nok vann til slukkingsarbeidet i Lærdal.
– De har jo sjø og elv, så det har vært mer enn nok. Vi har også sendt tankbil fra Bergen innover, sier Berentsen.
PÅRØRENDETELEFON
Lærdal kommune har opprettet pårørendetelefon i nabokommunen Aurland etter brannen i Lærdalsøyri.
Denne løsningen må Lærdal kommune benytte fordi det ikke er telefondekning i kommunen som følge av den omfattende brannen, opplyses det på kommunens nettsider.
Pårørende kan ringe følgende telefonnummer til rådhuset i Aurland: 576318 30, 57631831, 576318 33 og 57632900.