«Det blåser godt i dag. La tilhengere og takbokser ligge igjen hjemme om dere skal over broen.»
I en godt brukt stol i et godt brukt studio sitter Benjamin Torsvik (21) og oppdaterer lytterne sine om tilstanden i morgentrafikken.
Mellom meldingene om stillegående kø og vind på Sotrabroen serveres alt fra femtitalls folkeviser til den siste ukens hits til Radio Sotras lytterskare.
– Radioen har holdt til her siden 1986, og jeg tror ikke vi har oppdatert spillelisten siden da, spøker Torsvik til BA.
NRK forlenger distriktssendingene på TV
– I motsetning til andre kanaler som må forholde seg til et begrenset antall låter på spillelisten, så velger vi det vi føler for. Det blir en del country, men vi er jo på countrylandet, humrer redaktør Rolf Øvretveit, som har vært med siden oppstarten.
Det er ikke så rart at det er god stemning i lokalene. Radio Sotra har betydelig flere lyttere enn for ett år siden. Etter at NRK og en rekke kommersielle kanaler meldte overgang til DAB i fjor sommer og høst, har utvalget på FM-båndet skrumpet kraftig inn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ordførerne må passe seg
For de tusenvis som kjører med FM-radio i bilene, eller ikke har byttet ut det gamle FM-apparatet sitt hjemme, er det kun få kanaler som holder koken.
Radio Sotra og Studentradioen er de eneste alternativene å velge mellom i store deler av Bergen. De er blant lokalradioene, sammen med blant annet Radio Askøy og RadiOs, som velger å fortsette på FM frem til minst 2022.
– For oss har det vært veldig positivt. Det er fremdeles veldig mange som har FM-radioer, og da er det klart at vi har havnet i en slags monopolsituasjon, sier Øvretveit.
Kanalen hans tar seg ikke råd til å måle lyttertall, men han er sikker på at det er mange flere som hører på dem nå enn før.
– Vi merker det på at vi har flere innringere og at folk vi treffer snakker mer om radioen. Utrolig nok får vi masse skryt. Verden vil bedras, ler Øvretveit.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg har «Ordførerpraten» hver helg, der jeg snakker med de tre ordførerne her ute. Nå forteller de at de må passe seg for hva de sier, for folk har faktisk begynt å høre på oss, legger han smilende til.
Den viktigste indikatoren på den økte interessen er likevel sponsorinntektene.
– Vi ligger an til en økning på 25 prosent. Det utgjør flere hundre tusen kroner i året og betyr masse for oss, sier Øvretveit.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– DAB er en katastrofe
Direkte trafikksendinger med Torsvik på morgenkvisten er en konsekvens av de økte inntektene. Riksnyheter hver time har man også kostet på seg.
– Det har vært etterspurt, men vi har overlevd i 30 på grunn av at vi har vært forsiktige, bemerker Øvretveit, som også er sjef på Sotra Kino.
– Nå må vi levere og bevise at det ikke er nødvendig å kjøpe DAB – i hvert fall ikke på et par år, skyter Torsvik inn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Redaktør Øvretveit mener DAB-omleggingen er bortkastede penger, og mener internett er fremtiden for radio.
– Hvor mange ungdommer kommer til å kjøpe DAB-radio? Om de ikke har det på mobilen er det uinteressant, tror han.
– DAB er en samfunnsøkonomisk katastrofe, men fører til en gullalder for oss i lokalradioene, fastslår han.
Radio Sotra har kun to ansatte – Øvretveit og Torsvik – men kan skryte av over 50 frivillige medarbeidere som produserer radio på kvelder og i helger.
– Noen beskylder oss for å være sidrumpet, men hvorfor skal alle radioer være like? Jeg ser ikke poenget med å høres ut som Energy eller Petre.
– Så gøy at det er skadelig
Studentradioen i Bergen opplever, som Radio Sotra, en FM-renessanse.
– Før var vi en av utallige aktører, og det var ikke så nøye om ikke alt var på stell. Nå er det en mye mer seriøs stemning her, sier redaktør Mikkel Kvenås (26).
– Mange her har som jeg lyst til å jobbe videre i bransjen, så jo mer virkelighetsnær vi er, jo bedre, legger han til.
Kvenås synes at det er kjempegøy å regjere nesten alene på FM. Så gøy at det er skadelig.
– Alle medarbeiderne våre er studenter, så det går ut over skolearbeidet når de er her hele tiden, smiler redaktøren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han mener kanalen er relevant for mange bergensere.
– Vi tar små saker som likevel er viktige for mange. Det er et marked med over 30 000 studenter her, påpeker Kvenås.
Studentradioen i Bergen er byens eldste lokalradio og er Norges største studentradio.
Tidligere hadde de stort sett lyttere på podkast, mens det nå er et mye sterkere fokus på FM.
– Den økte interessen merkes på sjokkerende mange flere likes og kommentarer på Facebook og deltakere i konkurranser. Nå føler vi oss som en aktuell aktør – ikke lenger i en skygge, sier Kvenås og avslutter:
– Det er deilig med monopol. Vi har en større sendeflate og flere medlemmer – nesten 200 – enn noensinne. Dette er absolutt en renessanse.
NRK Hordaland slet
NRK Hordaland opplevde en stor nedgang i antall lyttere etter overgangen fra DAB, men har klart å lokke de fleste tilbake, og er nå på omtrent samme nivå som i mai.
– Det har gått opp igjen den siste tiden. Vi vil aldri komme tilbake på nivået vi var for noen år siden, men det er heller ikke meningen, sier distriktsredaktør Dyveke Buanes.
Hun mener at slukketidspunktet for NRK ikke var optimalt.
– Vi fikk en støyt av at kommersielle kanaler fikk fortsette noen måneder for seg selv, sier Buanes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
NRK Hordaland-sjefen kjørte selv uten DAB i bilen i flere måneder etter overgangen.
– Jeg hørte ikke på Radio Sotra eller Studentradioen. Det ble nettradio fra mobilen med dårlig lyd, smiler Buanes.
Suksessen til de lokalradiostasjonene tar hun med stor ro.
– Det er veldig kjekt for dem. Gratulerer! Men jeg er ikke misunnelig på monopolet. Jeg er for mediemangfold, sier Buanes.
Oppskriften på å lokke lyttere til NRK Hordaland er enkel.
– Vi må bare være best mulig ved å være tett på og kjenne på pulsen i Hordaland. Jeg er veldig glad i radio. Det er en ekstremt viktig del av oppdraget vårt, avslutter Buanes.
– Hvordan hører du på radio?
Lucia Andalova (26), Solheim:
– Jeg hører kun på internett, og da på P2 eller P4. Før hørte jeg på FM, men etter at DAB overtok synes jeg at kvaliteten har blitt dårligere. Om FM skurret litt, kunne man fortsatt høre på det. DAB er enten på eller av, så da fortrekker jeg FM.
Karin Heggholmen (54), Kronstad:
– Jeg hører på DAB, men jeg liker ikke den unødvendige endringen. Jeg liker best å høre på FM, men det er helt pyton nå med så få alternativer. Nå har jeg flere radioapparater hjemme som ikke kan brukes. Jeg hører mye på radio, men hjemme kan jeg kun høre på det ene apparatet på kjøkkenet nå. Jeg savner FM.
Dagfinn Didriksen (61), Haakonsvern:
– Jeg hører på DAB via bluetooth i bilen, men synes det er altfor mye styr og mas. De må bare se til og få tilbake FM. Jeg hører på Radio Sotra og Radio Askøy på FM-radioen hjemme. Det er greit med lokalradio, men jeg ville gjerne hatt flere kanaler på FM.
Atia Ijaz (23), Nygård:
– Jeg hører ikke på radio – har aldri hatt behov for det. Ingenting ved radiolytting tiltrekker meg. Jeg har forståelse for at folk er engasjerte, men for meg betyr det ingenting om det er DAB eller FM.