Dalai Lama fikk en varm mottakelse i Oslo

Daiai Lama ankom Oslo Lufthavn Gardermoen onsdag morgen.

Daiai Lama ankom Oslo Lufthavn Gardermoen onsdag morgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Mens det offisielle Norge ikke vil møte Dalai Lama, fikk den tibetanske munken en varm og øredøvende jubel da han viste seg på Grand Hotels balkong onsdag formiddag.

DEL

Han hilste de fremmøtte med sin vante gest, samlede hender løftet foran et bredt smil, og applausen fra de rundt 1.000 frammøtte på Eidsvolls plass overdøvet effektivt slagordene fra de få demonstrantene som ikke var på plassen for å juble.

Han høstet også enda mer jubel da han benyttet anledningen til å hilse velkommen til motdemonstrantene, som demonstrerer fordi de mener Dalai Lama bryter menneskerettighetene ettersom han har forbudt den internasjonale Shugden-bevegelsen, en buddhistisk gruppering som han selv tidligere var medlem av.

Dalai Lama understreket i en tale fra balkongen at hans besøk i Norge ikke er politisk, og at det derfor ikke er noe problem at han ikke får treffe noen i den norske regjeringen.

– IKKE POLITISK

Ifølge Oslo-politiet er det ikke meldt om noen episoder i forbindelse med besøket ennå. Store politistyrker – inkludert antiterrorpolitiet – er utplassert i hovedstaden under Dalai Lamas besøk, men dette skal ikke gå ut over den vanlige operasjonskapasiteten, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har iverksatt sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket, som avsluttes fredag da Tibets åndelige leder drar videre til Nederland.

Litt før klokken 10 landet Dalai Lama i gråværet på Gardermoen. Det var en blid og snakkesalig åndelig leder som møtte de fremmøtte journalistene på flyplassen.

Det første han sa da han kom til landet onsdag formiddag, var en gjentakelse av det han har sagt i forkant av besøket:

– Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk.

KJÆRLIGHET

Han utdypet dette med å legge til at han har to hovedmål når han er på sine mange besøk rundt om i verden.

– Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier den aldrende buddhistmunken.

– Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse.

Da han endelig kom seg i bilen, var det mindre enn et kvarter til det første arrangementet i Oslo sentrum for å markere at Tibets åndelige leder besøker Norge.

Det blir ikke lett å holde tidsplanen, dersom Dalai Lama fortsetter å svare like villig og fyldig på alle spørsmål underveis.

Dalai Lama er den fremste åndelige lederen i den største av de tibetanskbuddhistiske retningene.

Tenzin Gyatso, født 6. juni 1935, er den 14. Dalai Lama. Han ble utpekt som dette to år gammel.

I 1989 mottok Dalai Lama Nobels fredspris for sitt arbeid.

Artikkeltags