Inndrar datautsyr til barneskoleelev som oppdaget sikkerhetsbrudd

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet har lagt bort saken, men mener likevel at eleven har gjort noe straffbart.

DEL

Politiet har valgt å legge bort saken mot barneskoleeleven som i fjor oppdaget et sikkerhetsbrudd i systemet til Bergen kommune.

Årsaken er at den involverte er under den kriminelle lavalder, skriver NRK Hordaland.

Politiet mener likevel at gutten har gjort seg skyldig i en straffbar handling ved å laste ned og lagre informasjon om brukernavn og passord på sine private harddisker.

– Påførte Bergen tap av omdømme

Gutten, som nå er 13 år gammel, har fått tilbake det meste av datautstyret, men ikke tre eksterne harddisker og en minnepenn.

Ifølge NRK har politiet har nå skrevet et inndragningsforelegg, der det står som begrunnelse at gutten har «skaffet seg uberettiget adgang» og at det han gjorde «påførte Bergen kommune tap av omdømme».

Guttens foreldrene reagerer sterkt.

– Kommunen har selv brutt straffeloven ved å opprette filen og la den ligge tilgjengelig for alle, men her går politiet etter 13-åringen som varslet i stedet, sier moren til NRK.

Foreldrene har nå skaffet seg advokat for å møtegå påstandene i forelegget fra politiet.

1,6 mill. i bot

Saken har vært behandlet Datatilsynet som har gitt kommunen 1,6 millioner kroner i gebyr.

Tidligere denne uken ble det klart at kommunen vedtar boten.

– Dette er den første saken hvor vi varslet overtredelsesgebyr etter den nye Personvernforordningen. Det er også det største overtredelsesgebyret vi har varslet noen gang, sa direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til BA da varselet om boten ble sendt ut.

Artikkeltags