Politiet snur og trekker påstand om 13-åring

Påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt sier nå til NRK at det var galt å si at 13-åringen har svekket kommunens omdømme.

Påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt sier nå til NRK at det var galt å si at 13-åringen har svekket kommunens omdømme. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet angrer på at skoleeleven (13) som avslørte et sikkerhetsbrudd ble beskyldt for å påføre Bergen kommune et omdømmetap.

DEL

Dette skriver NRK Hordaland.

Politiet valgte å legge bort saken mot barneskoleeleven som i fjor oppdaget et sikkerhetsbrudd i systemet til Bergen kommune, fordi den involverte er under den kriminelle lavalder.

Beslagla utstyr

Politiet mener likevel at gutten har gjort seg skyldig i en straffbar handling ved å laste ned og lagre informasjon om brukernavn og passord på sine private harddisker.

Gutten, som nå er 13 år gammel, har fått tilbake det meste av datautstyret som ble beslaglagt, men ikke tre eksterne harddisker og en minnepenn.

Ifølge NRK har politiet skrevet et inndragningsforelegg, der det står som begrunnelse at gutten har «skaffet seg uberettiget adgang» og at det han gjorde «påførte Bergen kommune tap av omdømme».

Dette fikk guttens foreldre til å reagere.

– Kommunen har selv brutt straffeloven ved å opprette filen og la den ligge tilgjengelig for alle, men her går politiet etter 13-åringen som varslet i stedet, sa moren til NRK torsdag.

– Burde ikke skjedd

Dagen etter valgte politiets påtaleleder å trekke påstanden.

– Det er min oppfatning at den formuleringen ikke burde ha blitt tatt inn. Det er ikke en formulering som har med selve grunnlaget å gjøre heller, så det skulle vi, sånn sett i ettertid, ikke hatt med, sier påtaleleder Gunnar Fløystad til NRK.

Saken har vært behandlet av Datatilsynet som har gitt kommunen 1,6 millioner kroner i gebyr. Tidligere denne uken ble det klart at kommunen vedtar boten.

Artikkeltags