Fem tatt i Europol-aksjon mot skadelig programvare

--  20151207.
Fem unge menn er pågrepet i Norge i en Europol-aksjon, siktet for å ha brukt eller solgt skadelig programvare. Handout-bilde av beslag.

-- 20151207. Fem unge menn er pågrepet i Norge i en Europol-aksjon, siktet for å ha brukt eller solgt skadelig programvare. Handout-bilde av beslag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fem unge menn er pågrepet i Norge i en Europol-aksjon, siktet for å ha brukt eller solgt skadelig programvare, opplyser Kripos.

DEL

Politiet aksjonerte søndag mot flere personer som har, bruker eller selger skadelig programvare i Norge. NTB får opplyst at fem menn er pågrepet, og at det dreier seg om to 16-åringer, en 17-åring samt to menn på 21 og 24 år.

Den ene av de pågrepne er fra Kvinnherad, ifølge BT.

Det er gjort beslag av større mengder datautstyr og en rekke kontoer på internett.

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede, er en type skadevare som kalles Remote Access Trojan, forkortet RAT. Denne skadevaren er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner – dermed kan man for eksempel logge andres tastetrykk, hente ut passord og personlig informasjon, stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.

Datavirus

I en pressemelding opplyser Kripos at flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år, og at en av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester.

En av de pågrepne, en mann i starten av 20-årene fra Nord-Trøndelag, ble onsdag varetektsfengslet i én uke med full isolasjon, fordi politiet trengte lang tid på å gå gjennom beslaget.

– Fredag hadde vi gått gjennom alt, og han ble derfor løslatt, sier etterforskningsleder Leif Gundersen til Trønder-Avisa.

Innherredsmannen har erkjent det hele i avhør, og ønsker å tilstå i retten.

Erkjent bruk

En av de tre yngste pågrepne ble pågrepet i Sør-Trøndelag. Vedkommende som er under 18 år, ble tatt med inn til avhør, og det er gjort beslag i datautstyr.

– Han har erkjent bruk av skadevaren det er snakk om, sier Rolf Bakkhaug, fagleder for økoteamet ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Bakkhaug sier at det i avhør har kommet fram at tenåringen brukte skadevaren i testøyemed, og at han på forhånd hadde snakket med personene han testet dette på. Målet var å se om skadevaren virket.

– Viktig tiltak

– Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet. Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos.

De norske aksjonene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling STAR som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Denne uka er det gjort pågripelser i Romania og Frankrike, i tillegg til i Norge.

Pågripelsene i Norge har skjedd i Romerike politidistrikt, Sør-Trøndelag politidistrikt, Nord-Trøndelag politidistrikt, Telemark politidistrikt og Hordaland politidistrikt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken