Ikke klikk på denne linken!

Denne eposen drysser i disse dager inn på norske datamaskiner.

Denne eposen drysser i disse dager inn på norske datamaskiner. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Telenor advarer mot svindelmail som dukker opp i norske epost-kasser i disse dager.

DEL

– Dette er absolutt ikke en epost fra Telenor, og her må man være forsiktig. Dette er en svindelmail, også kalt «phising», og i verste fall kan det å klikke på linken føre til at andre tar over pc-en uten at man merker det, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til Østlands-Posten.

Lett å gjennomskue

Meling forteller at det langt fra er første gang noen har sendt ut eposter som gis ut for å være fra Telenor, men at det er lett å oppdage at det ikke er en mail fra Telenor hvis man ser nøye etter.

– For det første ser man på avsenderadressen at eposten ikke kommer fra oss, og i tillegg er språket i mailen skrevet på så dårlig norsk at man bør forstå at den ikke kommer fra et norsk selskap, sier han.

Meling ser likevel at det kan være lett å klikke på linken ved et uhell, og sier at man da må være forsiktig.

– Ofte vil man da bli bedt om å oppgi kontonummer eller andre personlige opplysninger, og det må man absolutt ikke gjøre. Det aller beste er å bare slette mailen med en gang. Svindlerne kommer stadig med nye påfunn, så man skal være veldig forsiktig når man får eposter man ikke er helt sikker på hva dreier seg om, sier han.

Les også: KIWI advarer mot epost og SMS-svindelforsøk

Les også: Skatteetaten advarer: - Ikke svar på denne eposten

Dette er phishing

Kort fortalt er phishing «fisking etter personlig informasjon».

Det kan for eksempel bety at du blir lurt til å åpne vedlegg i en infisert e-post, eller klikke på en link som fører deg rett til en infisert nettside som installerer malware på pc-en din, eller oppfordrer deg til å oppgi personlig informasjon som kan misbrukes av svindlere.

Sjekk alltid URL-en, altså nettadressen, i adressefeltet. Om den inneholder tall, symboler og mange bokstaver uten betydning etter hverandre, er det et tegn på at noe kan være galt. Dårlig språk og stavefeil er også typisk.

Et generelt råd er å reagere når noe ikke «kjennes riktig».

Phishing-nettsteder ligger ofte på kaprede nettsteder og har ofte kort levetid takket være at internett- og hostingleverandører er raske med å få sidene tatt ned. De kriminelle vet å omgå også dette.

I tillegg til litt kritisk sans, er det derfor viktig at du har fullt oppdatert programvare og et komplett sikkerhetsprogram. Dette er med på å redusere risikoen for at din maskin infiseres, eller at du havner på en side som utgir seg for å være noe annet enn den er.

(Kilde: Telenor)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken