Rundt 300 møtte opp for å høre på paroler og advarsler mot det omstridte direktivet. Om Christoffer Thomsen i FpU var i front som arrangør, sto Simen Willgohs fra SV ved hans side.

– Direktivet bryter med det vi alle er enige om, nemlig at man er uskyldig til det motsatte er bevist, forklarer Erlend Horn fra Venstre.

– Så prinsippfaste er de tydeligvis ikke i Høyre og Ap, legger Thomsen til.

BA har i dagens papirutgave en sak om Datalagringsdirektivet der ingressen lyder slik: Hva i all verden er datalagringsdirektivet?

– Datalagringsdirektivet er et EU-direktiv fra 2006 som pålegger staten å lagre en del opplysninger som blir automatisk produsert ved elektronisk kommunikasjon, for eksempel når to telefoner får kontakt. Mye av det som skal lagres, blir lagret allerede i dag, men direktivet pålegger lagring av flere opplysninger og i en lengre periode. Arbeiderpartiet og Høyre er blitt enige om at lagringstiden i Norge skal være seks måneder, som er minimum lagringstid ifølge direktivet, svarer ekspert Bjarne Kvam – stipendiat ved UiB.

– Men denne artikkelen om dere, den blir jo i teorien liggende på internett i all fremtid. Er ikke det betenkelig?

– Nei. Vi stiller jo opp frivillig, og det vi sier nå vil vi nok stå for også når vi er 50 år, svarer Sindre Horn (V).

Demonstrantene mener at argumentet om at direktivet vil hjelpe politiet i å fakke barnepornodelere og terrorister er vikarierende.

– Det er sånt som de skyver foran seg. I realiteten viser det seg at oppklaringsprosenten gikk ned i Tyskland etter innføringen av direktivet, sier Erik Skutle fra Unge Høyre.

– Så hva er den egentlige grunnen til at Høyre og Ap ønsker dette innført?

– Begge partiene er EU-vennlige, og jeg tror det har å gjøre med at de legger dette i potten for fred og ro, sier Willgohs.

Datalagringsdirektivet er ganske lett å omgå dersom du skulle ønske det. Chat på Gmail og Facebook, for eksempel, vil ikke kunne bli registrert. Det finnes også enkle krypteringsprogrammer som gjør det umulig for noen å vite hvilken IP-adresse informasjonen kom fra eller ble mottatt.

– Dette er enkelt for organiserte kriminelle å omgå, men det fører til overvåkning av vanlige folk, oppsummerer Skutle.

Hva synes du om datalagringsdirektivet?