Politiet slo til mot åtte videregående skoler i Bergen mandag. Aksjonen var en del av en større narkotikasak, skriver politiet i en pressemelding.

26 personer ble pågrepet. Alle over 18 år, og samtlige er siktet for befatning med narkotika.

BLIR LØSLATT

– Noen av dem vi har tatt inn i denne aksjonen uttrykker glede over å bli avslørt, sier politioverbetjent Jørn Solsvik til BA.

Han sier alle de 26 innbrakte ungdommene kommer til å bli løslatt i løpet av kvelden mandag.

– Alle tilbys også påtaleunnlatelse, dersom de sier seg villig å delta på prosjektet «Tidlig Ute». Da blir det heller ingen merknader på rullebladet, sier Solsvik.

«Tidlig Ute» er et samarbeid mellom en rekke etater i Bergen og tilbys alle under 25 år som blir pågrepet av politiet for narkotikarelatert kriminalitet.

Dersom noen av de pågrepne sier nei til å delta i dette, får de et forelegg fra politiet.

– IKKE STIGMATISERENDE

Solsvik sier at hasjbruken blant ungdom er økende.

– Det er et problem for oss at slik narkotikabruk er blitt så akseptert. Det er ikke lenger stigmatiserende å bruke narkotika. Det er stuerent i de fleste ungdomsmiljøer. Det reagerer vi på, sier han.

Solsvik sier ungdommene som nå er blitt pågrepet selv forteller at hasjbruk ikke lar seg forene med skolegang.

– Mange dropper ut, skulker eller de sliter med å stå opp om morgenen og å følge med i timene, sier politioverbetjenten.

TIL SAMMEN 35 PERSONER

Aksjonen mandag var rettet mot mellom 20 og 30 personer, som alle er avgangselever ved ulike videregående skoler i Bergen.

– 26 elever er pågrepet, sier politiadvokat Marita Mellingen til BA.

Hun opplyser at 14 av dem ble tatt i Bergen Sør, og 12 ble pågrepet i sentrum. De skal avhøres i løpet av dagen.

Vet du noe om saken? Tips BA på tips@ba.no, sms/mms til 2229 med kodeord BAfoto, eller ring 800 33 044.

Fem personer ble også pågrepet i løpet av helgen i forbindelse med saken. Tidligere er fire personer pågrepet og varetektsfengslet, ifølge politiet.

HER ER SKOLENE

Politiet opplyste først at de aksjonerte mot seks skoler. Det kom senere frem av aksjonen omfattet åtte skoler. Politiadvokat Marita Mellingen bekrefter at politiet aksjonerte mot disse skolene:

  • Fana gymnas
  • Sandsli videregående skole
  • Nordahl Grieg videregående skole
  • Årstad videregående skole
  • Bergen Handelsgymnasium
  • Bergen Private Gymnas
  • Akademiet Bergen
  • Bjørgvin videregående skole

BESLAGLA TOLV KILO CANNABIS

Politiet har i lengre tid har mistanke om omsetning av narkotika i russemiljøet ved flere videregående skoler i Bergen.

Etter lengre tids spaning gikk politiet til aksjon i midten av januar. Tre menn og en kvinne i begynnelsen av 20-årene ble arrestert.

I en bil på vei fra Oslo til Bergen ble det funnet mer enn tolv kilo hasj og cannabis i bagasjerommet.

Narkotikatransporten skal hatt et profesjonelt preg over seg, og to biler skal ha fungert som følgebiler over fjellet, får BA opplyst.

Etter det BA får opplyst mener politiet at den samme gruppen tidligere skal ha drevet med distribusjon og omsetning av hasj i skolemiljøet. Nå etterforsker politiet omfanget av narkotikaomsetningen.

Rektorer og skoleeiere visste om aksjonen på forhånd, ifølge politiet.

– UAKSEPTABELT

Fylkesrådmann Rune Haugsdal sier at han ser alvorlig på saken.

– Vår holdning er krystallklar. Vi aksepterer ikke omgang med narkotika i skoletiden, eller i skolerelatert virksomhet. Vi ser alvorlig på at politietterforskningen viser at bruk og omsetning av narkotika skjer blant elever hos de videregående skolene. Skolene har et nært samarbeid med politiet om forebyggende arbeid, og tiltak der en er klar over problemet, sier Haugsdal.

Den politiske og administrative ledelsen ved Hordaland fylkeskommune har kjent til politiet sitt arbeid med saken den senere tiden og ble i går informert om de planlagte aksjonene.