Bergen Brannvesen har så langt hatt en rolig feiring, men er forberedt på alt som kan skje.

Førti brannmenn er på jobb på årets siste dag. Ekstra bemanning er satt opp om noe skulle skje. Men i mellomtiden slapper brannmennene av.

– Det er ikke slik at de venter med skuldrene høyt oppe på at noe skal skje. Men de er alltid klar for uttrykning, og er i bilene på under ett minutt, sier Kjell Hegland, brigadeleder.

På rad og rekke sitter brannmennene og følger med på «Klovn», løfter bena og senker pulsen. Men om noe skulle skje, er de i bilene på en imponerende kort tid.

– Det skal sies at når de er på jobb, må de også trene. De trener hver dag, selv på nyttårsaften, informerer Hegland.

ALARMSENTRAL FOR HELE HORDALAND

I etasjen ovenfor er situasjonen noe annerledes. På 110-sentralen sitter Rune Hovlandsdal og Arne Cornelius som alarmoperatører, samt Ronny Karlsen som vaktkommandør. Her kommer det inn meldinger som kan handle om alt fra ulykker, ras, brann, og til drukning. Så å si alt.

Store PC-skjermer, telefoner og digitalt kart på veggen som gir det meste av informasjon brannmennen trenger.

– I dette rommet blir alt i Hordaland styrt. Så langt i dag har det vært en rolig nyttårsdag for oss, men vi forbereder oss alltid på det verste. Tidligere år har det enten vært veldig hektisk eller veldig rolig. Vi håper selvsagt på sistnevnte i dag, forteller Karlsen.

Men at det har vært lite utrykninger så langt, betyr ikke at det ikke er arbeid å finne.

– Her er det aldri kjedelig på jobb. Det er alltid noe som kan gjøres eller noe som kan skrives, sier han, og smiler.

FÆRRE PINNER GIR FORBEDRING

Nyttårsaften er ikke spesielt mer hektisk for brannmennene enn andre dager. Men hendelser kan oppstå, informerer brigadeleder.

– Nå som vi har fått forbud mot pinneraketter, merker vi forbedringer. Det er mindre utrykninger, forklarer han.

Tidligere har det vært flere konteinerbranner. Nå som det bare brukes bakkefyrverkeri, og ikke pinneraketter, er det derimot blitt en mer rolig feiring for brannvesenet.

Telefonen ringer, og Corneliusen tar røret. Hos 110-sentralen dekker et område med 450000 innbyggere. Karlsen forklarer at ut fra telefonen Corneliusen har tatt, kan det være en brann. Situasjonen er fremdeles usikker.

– Det Corneliusen nå gjør, er at han prøver å få så mye som mulig informasjon ut fra vedkommende som har ringt, samtidig som beredskap er på vei. Dermed blir de som er på vei alltid oppdatert på hva som skjer, og hvilken informasjon en har.

En slagplan for dagen er allerede lagt, slik at brannvesenet kan styre ressursene hvor det eventuelt trengs.

Regnet utenfor slår mot vinduene. Regndråpene er trolig brannmenns drømmevær, men vinden derimot...

– Regn hjelper selvsagt alltid på, men vinden kan være skummel. Ved brann kan vinden sørge for spredning, skyter Hegdal inn.

Det er ennå noen timer til klokken blir tolv. Da skal en del av mannskapet til sentrum, når fyrverkeriet skal skytes opp.

Men i mellomtiden, så sant telefonene ikke ringer, slapper mange av brannmennene av og ser på «Klovn».