Delte ut bøter til 13 syklister

Artikkelen er over 4 år gammel

13 syklister fikk bot for manglende bruk av lys. Én syklist ble anmeldt.

DEL

– Vi kommer til å følge opp med nye kontroller fremover, sier politioverbetjent ved trafikkseksjonen, Atle Olav Heradstveit til BA.

Torsdag og fredag denne uken stoppet trafikkseksjonen i politiet syklister på vei til skole og jobb for lyskontroll.

Kontrollene ble avholdt ved Gjensidigegården og i Solheimsgaten mellom klokken 0645 og 0800 begge dager.

900 kroner fattigere

Kravet til syklister er at de skal ha et hvitt fast eller blinkende lys fremme og et rødt lys bak. Refleks er også en selvsagt ting når man som myk trafikant beveger seg i trafikken i mørke tider.

13 syklister ble 900 kroner fattigere etter lyskontrollen. Én syklist ble anmeldt ettersom vedkommende ikke ønsket å vedta boten.

– De fleste syklistene har tatt innover seg at lys på sykkelen gir bedre sikkerhet både for en selv og andre som ferdes  langs veien, sier Heradstveit.

Han synes resultatet av kontrollen er positivt.

– Hvis de få som ikke har fått «tent lanternene» kan prioritere dette, er jeg optimistisk i forhold til fare for ulykker.

Syklisten har selv plikt til å sørge for at sykkelen er i forskriftsmessig stand. Bremser, lys, refleks og ringeklokke er sykkelutstyr som er påbudt.

Dette må sykkelen din ha:

  • Minst to separate bremser som virker uavhengig av hverandre, den ene på framhjulet og den andre på bakhjulet. Sykkelen skal kunne stanse på en sikker, hurtig og effektiv måte.
  • Det skal være rød refleks bak, ”kattøye”. På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks, og refleksen skal være av godkjent type. 
  • Ved sykling i mørke eller skumring på vanlig veg eller område skal sykkelen ha lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys foran. Bak skal sykkelen ha lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder også ved sykling på fortau og på gang- eller sykkelveg. 
  • Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende.
  • Lykten bak skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt. 
  • Lyktene skal være festet på sykkelen.
  • Ringeklokke

Kilde: Statens vegvesen

Artikkeltags