Start video i toppen av saken

– Støtten er helt fantastisk. Vi har nesten ikke ord, sier brødrene Fatah (18) og Nechirvan (20) til BA.

Lørdag ettermiddag sto de to sammen med et par hundre mennesker på Torgallmenningen for å vise sin motstand mot myndighetenes forsøk på å sende broren ut av Norge.

BRED STØTTE

Arrangementet med parolen «ingen barn er ulovlige» startet klokken 1400. Det ble holdt appeller og den amerikanske artisten Suzanna Starr spilte ved den Blå steinen

En av de som veldig gjerne skulle vært med for å vise sin støtte er Sinan Berkant (31). Han er for tiden på jobb som ingeniør i Nordsjøen, og arrangerte derfor en egen lille demonstrasjon lørdag for å vise at han tenker på Taiman.

– Vi er mange her ute som følger med på denne saken, sier Sinan til BA.

Sinan bor i Bergen, og har kjent Taiman siden 2005. De to har spilt fotball sammen i tre år, og Sinan forteller at han senest for to måneder siden fikk god hjelp fra Taiman i forbindelse med en oppussing.

– Jeg kjenner Taiman og familien hans, og vet hva de har gått gjennom siden de flyktet fra Irak. Taiman er dessverre offer for en brutal byråkratisk regel. Han har lidd mye i oppveksten, og nå vil de skille ham fra familien også, sier Sinan oppgitt.

Sinan kom selv til Norge som asylsøker fra Tyrkia sammen med familien.

– Jeg bodde på asylmottak, men var heldig nok til å få opphold og papirer i orden uten å måtte vente så lenge som Taiman.

– KYNISK REGELVERK

Linn Kristin Engø fra AUF var en av dem som holdt appell under demonstrasjonen i Bergen:

– Igjen har urettferdigheten fått et ansikt, Taiman. Det er uforståelig at en som er 18+ ikke anses som en del av en familie. Det er uakseptabelt at myndighetene vil splitte en familie. Vi gir oss ikke før rettferdigheten seirer, sa Engø, som mener saken er nok et eksempel på et kynisk og regid regelverk.

DEMONSTRASJON I OSLO

Det er også en gruppe som planlegger et demonstrasjonstog for Taiman i hovedstaden på søndag.

Taiman flyktet fra Irak til Norge i 2001 sammen med sine søsken og foreldre. Da var han 14 år. Etter fire år fikk hele familien opphold på bakgrunn av den lange ventetiden, spesielt med hensyn til barnas situasjon.

Taiman var uheldig. Han fylte nemlig 18 år like før familien fikk opphold. Derfor har UDI valgt å behandle ham som en enslig voksen, og gitt ham avslag. I 2008 kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemda (UNE) på Timans asylsøknad, etter at søknaden om familiegjenforening ble avslått i 2006. Han har prøvd å søke opphold en rekke ganger etter første avslag, men UNE har opprettholdt sitt vedtak.