Aksjonistene hengte i går opp et 300 meter langt sørgebånd rundt Jonsvollkvartalet. Det var en protest mot at huseier Ole Jan Strønen nå er i ferd med å rive de gamle bergenshusene.

Etter flere husokkupasjoner har Boligaksjonen fått et heller ambivalent forhold til politiet. I går gikk det likevel gemyttlig for seg. Og da politimannen ville hjelpe til med å holde stigen, ga demonstrantene tydelig uttrykk for at tonen var blitt for koselig.

– Du trenger vel ikke å støtte stigen min, ropte Magnus Holgernes irritert.

FIKK LÅNE KNIV

Etterpå måtte han likevel krype til korset, og låne kniv av politiet, etter å ha fått pålegg om å kutte banneret.

Om stigestøtten var ment som en sympatierklæring fra politiet, er heller tvilsom. Men at boligokkupantene gjennom sin årelange strid med Strønen har fått sympati i mange leire, er det liten tvil om.

– Godt at dere fortsatt står på, og at dere ikke gir dere, utbrøt en TV-fotograf etter at politiet var gått. En av journalistene nøyde seg med å stryke aksjonisten over ryggen og smile varmt.

– Det er mange som er glad i disse husene. Og de er triste nå. Jeg er trist, sier Kristoffer Jul Larsen fra Boligaksjonen til BA.

KJENDISSTØTTE

Sist sommer gjennomførte Boligaksjonen en flere måneder lang husokkupasjon i det gamle trehuskvartalet på Nøstet.

Det var ikke nok til å påvirke politikerne, som til slutt tillot huseier Strønen å rive de tradisjonsrike bergenshusene.

Flere kjendiser har engasjert seg i aksjonistenes sak, blant dem Eirik Glambek Bøe, fra Kings of Convenience, og BA-spaltist Erling Gjelsvik.

Strønen startet likevel rivingen tidligere denne måneden.

– Demonstrantene får bare gjøre som de vil. Jeg er på ferie, sier Strønen til BA, via telefon.

– De henger opp båndet fordi de sørger. Det gjør vel ikke du?

– Nei. Men jeg kan ikke nekte andre å sørge. Juridisk sett har jeg mitt på det tørre, sånn er den saken, sier Strønen.