Demonstrerte for nynorsk

Solgunn Slåtto og Birgitta Ersland ledet aksjonen på Torgallmenningen.

Solgunn Slåtto og Birgitta Ersland ledet aksjonen på Torgallmenningen. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Skoleelever i Bergen streiker fordi de ikke får læremidler på nynorsk på tiden.

DEL

- Vi ser det samme hvert år. Nynorskbøkene kommer stadig forsinket, noe som resulterer i at elevene blir tvunget til å velge bort nynorsk i skolen, sier Solgunn Slåtto, leder for Studentmållaget.

Hun forteller at skoleelever må vente opptil et halvt år før de får lærebøkene.

STREIK
Sammen med Bergen Målungdom arrangerte de i dag en aksjon på Torgallmenningen for å demonstrere hvor viktig nynorsken er i skolen, og det midt i skoletiden.

Medlemmer fra SU og Rød Ungdom var også med og støttet aksjonen.

- Vi har oppfordret elevene til å streike i dag. Nynorsken blir nedprioritert fra departementet og det kan vi ikke finne oss i, sier Birgitte Ersland, leder for Bergen målungdom.

UNDERSKRIFTSKAMPANJE
Aksjonen startet på den Blå steinen. Der ble det gjort en underskriftskampanje, samt at Slåtto og Ersland holdt en kort appell.

- Det er faktisk slik i Norge at nynorsk og bokmål skal være likestilte skriftspråk, men de blir ikke det i dag, sa Slåtto i megafon.

En del bergenselever møtte frem, de fleste fra Bergen Katedralskole. De fikk fri fra skolen for å delta på aksjonen.

- Vi er godt fornøyd med fremmøtet. Dette er en streik og vi vet at en del elever ikke får gyldig fravær av den grunn. Det hadde nok kommet flere om flere elever hadde fått gyldig fravær, som er sterkt misfornøyd med at ikke flere elever fikk delta på aksjonen uten å få fravær:

- Det er tåpelig. Det er jo faktisk ulovlig å gi fravær når det er streik, sier Slåtto.

Etter at elevene hadde ført navnet sitt opp på listene gikk de i tog over Torgallmenningen med faner. Deretter gikk turen til valgbodene

- Nå skal vi ta oss en skikkelig prat med politikerne, sier Slåtto.

Artikkeltags