Politiet ble varslet om at en person hadde falt i Vøringsfossen i Eidfjord klokken 1300 i ettermiddag. I 1900-tiden ble mannen hentet ut av fossen av Røde Kors-mannskaper, og sendt til Gades institutt. Redningsmannskapene anslår at mannen totalt har falt ca. 182 meter fra toppen av fossen.

Omstendighetene rundt hva som har skjedd er fortsatt uklare. Politiet på stedet har blant annet pratet med en russisk guide og en bussjåfør, men ingen vet ennå årsaken til den tragiske ulykken.

– Reisefølget vil få en orientering av politiet, og vi håper å få mer informasjon av reisefølget, sier operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt til BA i kveld.

  • VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS BA PÅ TELEFON 800 33 044, MMS BAFOTO TIL 2229 ELLER EPOST INTERNETT@BA.NO

– Det vi har bragt på det rene, er at en utlending er savnet. Kolleger, eller folk i reisefølget, hadde søkt etter ham i noen timer før det gikk opp for dem at han kan ha falt i fossen, sa operasjonsleder Asbjørn Andersen tidligere i dag. Både politi og Røde Kors kom til stedet etter ulykken.

– Folk på stedet observerer en person som ligger 200 meter nedforbi fossen, sier politiførstebetjent Per Helge Sekse ved Hardanger lensmannsdistrikt til BA.

Mannskaper fra Eidfjord Røde Kors og Eidfjord Brannvesen jobbet onsdag kveld med å hente mannen ut.

– Helikopter ble vurdert, men det er ikke særlig egnede forhold for helikopter rundt fossen, opplyser politiet til BA.

SER PERSON: Bare 15 meter fra parkeringsplassen til Vøringsfoss kafeteria og to suvenirboder er det et bratt stup.

Ifølge BAs reporter på stedet, Dag Hellesund, kan det virke som at det er her ulykken har skjedd.

– I kikkert kan vi se noe som ser ut som en person som ligger ved elvebredden ved foten av stupet. Politiet har snakket lenge med den russiske guiden og organiserer nå Røde Kors-mannskapene, sier Hellesund.

OMKOMMET: Politiet bekreftet i 1530-tiden at mannen som er observert på bunnen av fossen er død.

– Mannskaper fra Røde Kors vil hente mannen ut. Vi har brakt på det rene at mannen er død. Den mannen som er savnet var en russisk statsborger, så det er nærliggende å tro at det er ham som er funnet, sier operasjonsleder Svein Lyssand ved Hordaland politidistrikt.

Åtte hjelpekorps-frivillige som er spesialtrent for redning i elv, dro til ulykkesstedet med bårer ved 1600-tiden i dag.

– Dette er ikke det beste området å ha en aksjon. Det er ulent terreng, vått og glatt. Og når noen har omkommet etter et nesten 200 meters fritt fall, er det heller ikke noe pent syn som venter hjelpemannskapene. Derfor er det en meget erfaren gruppe vi nå har sendt, sier Marita Garen i en pressemelding. Hun er ansvarlig for Røde Kors-mannskapene under aksjonen.

HAR SKJEDD FØR: Det er ikke første gang Garen opplever fallulykker i området.Hun oppfordrer besøkende og andre turgåere til å ta hensyn til fareskilt som er satt opp på toppen av fossen, og ta ekstra forhåndsregler når terrenget er glatt.

Politiet kommer nå til å snakke med andre personer i reisefølget til den forulykkede.

– Vi kan ennå ikke si noe særlig om hva som har hendt, hvordan han falt, om det var sykdom og så videre. Den videre etterforskningen vil forhåpentligvis bringe dette på det rene. Resten av personene i reisefølget vil få tilbud om bistand, men hvordan dette blir organisert vet jeg ikke.