Are Nylund ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen har på oppdrag fra Norges Jeger- og Fiskerforbund analysert noen av de rømte oppdrettsfiskene som ble fanget i området rundt Askøy på søndag.

– Alvorlige funn

– Samtlige av fiskene som har blitt analysert var svært syke. Det er også funnet et virus som kan smitte over til villfisk. Både ørret og laks, sier Are Nylund, professor i fiskesykdommer ved Universitetet i Bergen

Han kan ikke på dette tidspunktet si noe mer spesifikt til Bergensavisen om hvilke sykdommer fiskene hadde.

– Men jeg kan si at man ikke kan se vekk ifra at det smittsomme viruset kan være dødelig for fisken, sier Are Nylund.
Hvilke konsekvensene dette kan få er ennå usikkert, men han mener at funnene er alvorlige.

Pankreas sykdom

Ifølge NRK har en av de syv regnbueørretene som er testet fått treff for viruset som gir pankreas sykdom. Testene gjort av UIB viser at regnbueørreten var kjønnsmoden, og dermed vil være klar for å gyte til våren.

BAKGRUNN: – Dette er det verste jeg har sett i hele mitt liv

Etter at stormen «Nina» herjet har store mengder oppdrettsfisk rømt fra anlegg i fjordene rundt Bergen.

Fisken som har rømt dukker opp over alt. Som Vest24 allerede har skrevet stammer 63.000 regnbueørreter fra Sjøtroll-anlegget på Osterøy.

150.000 fisk på rømmen

Ifølge Dagens Næringsliv har også mellom 40.000 og 50.000 laks rømt fra Lindås og 11.000 laks rømt fra et anlegg i Masfjorden mens stormen herjet.

Avisen skriver at dersom man teller med de 18.000 fiskene som rømte fra Marine Harvest-anlegget i Hardanger rett før stormen «Nina», har 150.000 laks og regnbueørret rømt i Hordaland i år.

LES OGSÅ: Sjøtroll-direktør forstår ikke hvorfor fiskerne er sinte

Frykter massedød

Regine Emilie Mathisen fra Askøy Jeger- og Fiskerforbund var raskt ute med å kommentere NRKs nyhetsmelding i sosiale medier.

– Dette er det vi mistenkte, og det vi fryktet aller mest. Dette er en miljøkatastrofe som bare eskalerer, sier Regine Emilie Mathisen til BA.

Hun frykter nå det aller verste.

– Den stammen vi har av villfisk på Askøy er allerede veldig skjør. Det vet jeg mye om. Både stammen av villaks og vill sjøørrett. Dersom viruset som er smittsomt er dødelig for fisken, frykter jeg faktisk at hele stammen kan dø ut, sier Regine Emilie Mathisen.

Nå mener hun et poltikerne må på banen.

– Jeg føler at de som styrer dette landet stjeler naturen fra ungdommen. Vi kan ikke holde på slik lenger! sier Regine Emilie Mathisen opprørt.