– Oljeboring i Lofoten. Det kommer til å bli det aller vanskeligste å bli enige om for en eventuell ny borgerlig regjering.

Det sier Høyres partileder Erna Solberg til BA, etter at hun har stemt på seg selv på Apeltun skole.

Hun tror på borgerlig valgseier, og blir det borgerlig valgseier da blir det en borgerlig regjering, garanterer Høyres partileder.

DELER BLOKKEN

I spørsmålet om oljeboring i Lofoten står KrF og Venstre på den ene siden, og Frp og Høyre på den andre. De to førstnevnte partiene har sagt at de må med i en ny borgerlig regjering skal det ikke bli åpnet for oljeboring i Lofoten/Vesterålen/Senja.

Men hvilken regjering er mest sannsynlig, ifølge Erna Solberg selv?

– Jeg vil helst ikke mene noen om hva som er mest sannsyling, men jeg håper på en firepartiregjering. Det vil valgresultatet avgjøre, sier hun og utdyper:

– For Venstre og KrF er det nok viktig for dem å vite at velgerne gir dem et mandat til å danne ny regjering, og det avhenger av hvor store de blir. For Venstres del er det avgjørende å komme over sperregrensen.

– Hva med Frp?

– De har investert stort de siste par årene i en ny borgerlig regjering, sier Solberg.

– Hvordan tolker du da Carl I Hagens utspill i den forbindelse?

– Jeg forholder meg til Frps ledelse, og det må være klart for alle at ingen kan få politisk medhold i alt, sier Solberg.

ASYLMOTTAK I AFRIKA

Carl I Hagen gikk som kjent ut i en tosiders kronikk i VG der han varslet mye gauling dersom Frp ikke fikk stort politisk gjennomslag, som asylmottak i Afrika og Asia og skrinlegging av alle bompengeprosjekter.

Valgforsker Frank Aarebrot har i dagens BA en vurdering av sannsynligheten av flere regjeringsalternativ.

Alternativ en: En regjering slik Erna Solberg drømmer om, med Høyre, Frp, KrF og Venstre.

– De siste dagene har de fire partiene vektlagt at de står sammen ved flere anledninger. De arrangerte for eksempel felles pressekonferanse lørdag. I de siste partidebattene er den glødende Frp-motstanden dempet. For KrF og Venstre blir det lettere å få stoppet utbyggingen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i regjering enn utenfor. H og Frp kan komme til å gi seg. LoVeSe er rett og slett ikke så viktig lenger, sier Aarebrot.

Alternativ to: En blåblå regjering, med Høyre og Fremskrittspartiet:

– Fordi Frp har stilt ultimative krav om at de ikke vil støtte en regjering de ikke deltar i, er dette et mer sannsynlig resultat enn en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Høyre vil ikke ha Frp fristilt. Dessuten gjelder kjøttvekten. Frp er større enn KrF og Venstre til sammen.

Alternativ tre: En ren mindretallsregjering av Høyre.

– Slik kan det bli dersom Kristelig Folkeparti og Venstre setter foten ned og ikke vil støtte en regjering av Frp og Høyre, sier Aarebrot.

Alternativ fire: En flertallsregjering av Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet.

– Dette er mer sannsynlig enn en regjering av KrF. Venstre og Høyre. Ikke minst dersom de tre småpartiene til sammen blir større enn Frp og oppnår flertall sammen med Høyre, sier Aarebrot.

Alternativ fem: En mindretallsregjering av Høyre, KrF og Venstre.

– Dette ville gjøre Frp sure, og da kan de tre partiene komme i store problemer. Jeg tror ikke en slik regjering vil sitte ut stortingsperioden på fire år, sier Aarebrot.

Erna Solberg fremhever at de borgerlige partiene er enige om at eldre- og rusomsorgen skal få et løft, det samme gjelder skoleverket.

– Dette blir nok tyngdepunktet i en ny borgerlig regjering, da kan alle partiene føle at de er med på et felles prosjekt, sier Solberg til BA.