– Dere aner ikke hvor snille vi er


Rune J. Svendsen i Bergen Graffiti Komité og Gallery Forrest, som har vært en del av graffitimiljøet i Bergen siden 1995, er imponert over hvor rolig og kunstnerisk det er. Han synes tanker om å ta bort de lovlige graffitiveggene i byen minner om fascisme. (Arkivfoto)

Rune J. Svendsen i Bergen Graffiti Komité og Gallery Forrest, som har vært en del av graffitimiljøet i Bergen siden 1995, er imponert over hvor rolig og kunstnerisk det er. Han synes tanker om å ta bort de lovlige graffitiveggene i byen minner om fascisme. (Arkivfoto) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Graffitigeneral slår tilbake mot forslag om å forby kunsten.

DEL

–Nå er jeg lei av den samme debatten igjen og igjen, sier Rune J. Svendsen i Bergen Graffiti Komité og Gallery Forrest, som har vært en del av graffitimiljøet i Bergen i snart 20 år.

Han reagerer på utspillet til Kennet Nilsen, eier av KTV Group, som mener graffitiveggen på Sentralbadet bør fjernes på grunn av ghettoutvikling i området.

SNILT MILJØ

–En nulltoleranse mot graffiti vil bare skremme bort den fredelige delen av miljøet. I Bergen utgjør det så godt som alle, påpeker Svendsen, som kom til Bergen fra graffitimiljøet i Oslo, der den mer tøffe og ulovlige delen var mye mer markant.

–I Bergen er det stort aktivitetsnivå, men sensasjonelt lite problemer. Jeg kan ikke huske en voldsepisode. Dere aner ikke hvor snilt miljøet er, sier Svendsen.

Han forteller at folk med aldersspenn på 20 år, ulik etnisk bakgrunn og kjønn kan stå sammen på kunstprosjekter i graffiti.

–Hvilke andre miljø har samme spenn? spør han.

Han er imponert over det kunstneriske fokuset i miljøet.

–I Bergen har 100 prosent et kunstnerisk utgangspunkt der man er opptatt av å vise dyktighet. Det gjelder også de som går over til det ulovlige. De legger likevel vekt på det kunstneriske, sier han.

BLIR BARE TØFFERE

Svendsen mener de som ønsker å fjerne all lovlig graffiti ikke har tenkt seg om.

–Å forby en kunstform er ikke demokratisk, det er rett og slett fascisme, mener han.

Han tror fjerning av lovlige vegger, bare vil gjøre miljøet tøffere og mer kompromissløst, og ikke minst – dårligere.

–Hvis alt skal fjernes, kan man få en reaksjon der man prøver å tegne mer enn det de klarer å fjerne, sier han.

LEGITIMIT

At graffitimiljøet gjør Nøstet til en ghetto, er han ikke med på.

–Når bygninger står tomme over mange år og skal rives, er det i miljøet legitimt å male tagging der. Når det var lovlig å male og tegne på Landmark for snart ti år siden, kom det svært lite utenfor. Her var det ingenting til forfalls heller, påpeker Svendsen.

Artikkeltags