Aina Heldal Bøe har sørget for at hele landet vet om det lille sjarmtrollet Nathan Eshete (6) som bor sammen med sine etiopiske foreldre i Ytre Arna.

  • Nyheter

Denne uken møtte han sitt forbilde Erik Mjelde på rikssendt TV. Tidligere har hun fått samtlige gruppeledere i bystyret i Bergen med på å protestere mot at den snart syv år gamle gutten sendes til et land han aldri har vært i.

Før har hun aldri deltatt i et partipolitisk møte. Nå har hun deltatt på tre årsmøter på rappen. Der har hun fortalt om Nathan, om bygden som står sammen og om idrettslaget Arna-Bjørnars innsats for å gi deres medlem lov til å oppholde seg her.

Men denne 32 år gamle virvelvinden har ikke latt seg stoppe av kommunegrensene. Etter vedvarende press gjorde barneministeren det klart at barn som har oppholdt seg mange år i Norge bør få bli.

PERSONLIG SVAR

Og da hun skrev et personlig brev til Jens Stoltenberg, fikk hun et personlig svar på to sider tilbake. Derfor ønsket hun å holde dialogen med statsministeren for seg selv, før hun fikk vite at det lå i offentlige postlister.

– Han går ikke inn på Nathans sak, men begrunner regjeringens politikk. Han roser meg for engasjementet mitt og lover å ta det jeg skrev på alvor, selv om han ikke lover noe sier Aina Heldal Bøe.

Hun er glad statsministeren leste brevet selv, og slik fikk vite hvordan politikken hans slår ut i praksis.

Stoltenberg skriver blant annet:

«Jeg er glad for at du engasjerer deg, og glad for at du har skrevet til meg. Jeg har lest det du har skrevet, og kan love at jeg tar det på alvor». Han skriver også at verken Regjeringen eller departementene har mulighet til å gripe inn i enkeltsaker.

«De vanskelig avveiningene vi står overfor når det gjelder asylbarn som har vært lenge i Norge og innvandringsregulerende hensyn vil være ett av flere tema i meldingen til Stortinget om barn på flukt, som planlegges lagt frem i løpet av våren», fortsetter han.

Aina Heldal Bøe sier at et svarbrev alt er på vei fra henne.

TOBARNSMOR

Aina Heldal Bør er jurist i DNB og tobarnsmor.

Det er hennes sønn Askild som er Nathans beste venn. De har fulgt hverandre gjennom årene i barnehagen. Og selv om Nathan nå har begynt i første klasse, mens Askild har et år igjen i barnehagen, er de fortsatt perlevenner.

– Sønnen min forstår ikke at noen bare kan bestemme at Nathan skal ut. Han ser ingen forskjell på seg selv og Nathan. «Kan noen bestemme at vi skal flytte til Spania?», spør han meg.

LANG TID

Før BA skrev om Nathan og familiens hans i november i fjor, var Aina overbevist om at de hadde lovlig opphold i landet.

– Jeg kunne ikke tenke meg noe annet. Nathan er jo norsk, sier 32-åringen.

Hun er opptatt av at barn ikke skal bli brukt for å få oppholdstillatelse.

– Man må se hver sak for seg. Men når vår saksbehandling tar så lang tid, og barn får tilbringe så mange år i Norge, må vi ta konsekvensen av det. Barnekonvensjonen slår fast at barns rettigheter kommer foran alt annet.

Aina Heldal Bøe setter en pekefinger i kafebordet. Hun har snakket om dette så ofte og kan argumentene på rams. Hun bruker to-tre timer på Nathans sak hver dag.

FACEBOOK

På Facebook har hun opprettet to sider. Den ene siden «La Nathan og familien få bli», hvor hun sprer hun nytt om Nathan og om ting som har betydning for hans sak. Den andre siden, «Still sakene i bero», omhandler de 600 papirløse barna i Norge. Hun skriver leserbrev og pleier kontakt med journalister og politikere.

– Historien om Nathan rører ved folk. Skjer det at du gråter?

– Ja, det kommer tårer. Men 80 prosent av dem er gledestårer. Når jeg ser engasjementet hos folk. Fremmede som tar kontakt og vil bidra med noe. Arna-Bjørnar som ringte og lot Nathan møte sin fotballhelt. Ja, det kommer tårer, men det er mest av glede.

VERVET AV JENS

I 2005 ble hun medlem i Arbeiderpartiet, etter at selveste Jens Stoltenberg vervet henne på LO-kongressen. Da Nathan-saken kom, sluttet hun å betale medlemsavgift. Hun kunne ikke være med i et parti som sto for en slik politikk. Men da årsmøtet i Bergens-partiet kom, betalte hun slik at hun kunne tale partitoppene fra Oslo midt imot.

– Hva med en politisk karriere når dette er over?

– He-he. Jeg deltok på årsmøtene i Arna Ap og Bergen Ap, og på Hordaland SV sitt årsmøte holdt jeg appell. Og ja, jeg synes det var fascinerende og spennende, sier hun.

Heller enn hennes egen mulige karriere, snakker hun om alle årsmøtene som kom med vedtak som støtter de papirløse barna. Der det ble bedt om at hjemsendelsen av asylbarna som har bodd her i mange år, utsettes til den varslede stortingsmeldingen om «Barn på flukt» kommer. Den skulle ha kommet før sommeren i fjor.

15. MARS

Men nå har Norge, som det eneste europeiske landet, forhandlet frem en utleveringsavtale med Etiopia. Det er varslet at asylsøkere som er her uten lovlig opphold skal kastes ut etter 15. mars.

– Hva gjør du om politiet står på døren og vil kaste ut den lille familien 16. mars?

– Det skal ikke skje, sier hun enkelt.

– De kan ikke gjøre det før stortingsmeldingen kommer. De kan ikke kaste Nathan og barn som ham ut av landet bare uker før en mulig løsning kommer. Det vil være hjerterått og en skam for Norge.

– Men om det skjer likevel?

Aina Heldal Bøe ser oppgitt ut i luften. Hun rister på hodet:

– Hva kan jeg gjøre, hva skal jeg si... Vet du; jeg har et tunnelsyn på denne saken. Jeg har et mål der fremme og ser ikke til siden. Jeg er ikke naiv - men det må komme en løsning. Det er nå så stor støtte, både folkelig, alle politiske partier i Bergen, kirken, barneministeren, en lang rekke organisasjoner, ja, det må gå! Nathan har gitt de papirløse asylbarna et ansikt. De kan ikke bare hive ham ut når en løsning er på vei.

– Men om de likevel...

– Da tror jeg på opprør - på folkeopprør!