Derfor slo politiet til

Politiinspektør Morten Ørn i Bergen sør politidistrikt sier mange elever i bydelen har et ureflektert forhold til narkotikabruk.

Politiinspektør Morten Ørn i Bergen sør politidistrikt sier mange elever i bydelen har et ureflektert forhold til narkotikabruk. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En undersøkelse av Fana-elevers narkotikabruk var det som utløste aksjonen mot de videregående skolene.

DEL

Den konkluderte med at en av tre Fana-elever har brukt narkotika.

Det bekrefter politiinspektør Morten Ørn overfor BA.

I februar i fjor skrev lokalavisen Fanaposten om den oppsiktsvekkende undersøkelsen.

KARTLA NARKOTIKABRUKEN

To Sandsli-elever bestemte seg for å undersøke narkotikabruken til sine medelever på andre klassetrinn på de videregående skolene i Fana og Ytrebygda.

Rundt 700 elever svarte på undersøkelsen på skolene Fana gymnas, Sandsli, Stend, Slåtthaug og Nordahl Grieg.

28 prosent av elevene på studiespesialiserende har prøvd eller bruker narkotiske stoffer. På yrkesfag er det tilsvarende tallet 32 prosent.

Mange ga også uttrykk for at de har brukt det gjentatte ganger, ifølge Fanaposten.

– ET GENERELT PROBLEM

Nå bekrefter både skoleeier Hordaland fylkeskommune og politiet at narkotika blant elever ved flere videregående skoler er et generelt problem.

– Mandagens aksjon springer ut fra en del bekymringsmeldinger fra lærere og elever i vårt distrikt samt prosjektoppgaven som elever ved Sandsli skrev i fjor, sier politiinspektør Morten Ørn til BA.

I midten av januar slo politiet til mot en narkotikatransport fra Oslo til Bergen. Tre kilo hasj og ni kilo marihuana ble funnet i bagasjerommet på en bil. Tre menn og en kvinne i begynnelsen av 20-årene ble arrestert.

Politiet mener narkotikaen var myntet på skolemiljøet.

POLITIETS SATSINGSOMRÅDE

Bekjempelse av narkotikabruk blant unge er et satsingsområde for politiet i bydelen. Nå setter ordensmakten foten ned og ønsker å få kontroll med miljøet.

Ifølge Ørn har mange unge et ureflektert forhold til narkotikabruk.

– De gir uttrykk for at det går greit å benytte illegale rusmidler ved siden av skolearbeid. Men av navnene vi har på blokken er det en overrepresentasjon av elever med dårlige karakterer, mye fravær og dropout fra skolen, sier Ørn.

Politiinspektøren mener samtidig at mange elever ikke tenker på konsekvensene av straffereaksjoner, at de kan få problemer med visum og attester der det stilles krav til det.

TILBYS PÅTALEUNNLATELSE

Politiadvokat Marita Mellingen sier de fleste som ble tatt i mandagens aksjon vil bli tilbudt påtaleunnlatelse. Det er ment som en advarsel og gjøres vanligvis betinget med en prøvetid på to år.

– Forutsetningen er at de siktrede samtykker og sier seg villig til å delta i det såkalte Tidlig Ute-prosjektet, sier Mellingen til BA.

Tidlig Ute er et rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak i samarbeid med kommune, helsevesen og politiet.

Artikkeltags