– Det lukter rett og slett dritt. Lukten var bedre ombord i fiskebåten jeg jobbet på, og der bor man jo ved siden av fiskeslog. Her er det noen rutiner som har sviktet et eller annet sted, sier Einar Nymark.

Ifølge flere av stamgjestene og en av de ansatte skal lukten komme som en vegg imot dem når vinden slår i feil retning.

– Slik skal det ikke være i vakre Bergen. Jeg har blitt stoppet opp av turister som går forbi her som sier det lukter ekkelt, og passasjer fra Strandkaiterminalen har også reagert, sier Nymark oppgitt.

Han bruker alltid å ta turen innom stampuben når han kommer hjem fra jobb på sjøen.

– Jeg mistenker at lukten kan komme fra avfallssystemet på Mathallen, men jeg er ikke sikkert. Uansett, her må noen ta ansvar, sier Einar Nymark.

– FORRÅTNELSE

Noen av de andre stamgjestene har også merket den dårlige lukten, og en av dem er Kjell Røssland.

Han sammenligner lukten med noe han opplevde i tiden han jobbet ved et slakteri.

– Det var noe som het tarmrenseriet hvor man av og til måtte ned, og der var det ikke pent. Akkurat samme eimen er det her nå. Helt forferdelig, sier Røssland.

Berit Lavik jobbet 20 år på en av fiskebutikken som tidligere lå på Bryggen. Hun kan bekrefte at dette ikke er lukten av fersk fisk, og at lukten var spesielt ille på mandag.

– Dette er ikke lukten av fersk fisk for å si det slik. Dette er lukten av ren forråtnelse. Det er veldig mystisk, men her er det i hvert fall noe som ikke virker slik som det burde, sier Berit Lavik.

MYSTISK PUNKT

Banzragch Jargalsaikha har jobbet på puben i et halvt år, og han forteller at det ikke har vært slik lukt der så lenge han har vært der. Lukten skal ifølge han plutselig ha kommet for rundt to uker siden.

– Jeg kan ikke åpne dørene her. Da kommer lukten inn, og det vil ikke gjestene ha noe av. Mange som går ut for å røyke kommer inn å klager, sier Jargalsaikha.

Lukten skal være verst på ett spesielt punkt ute på gaten rett ved puben, og dette synes han er veldig mystisk.

– Det er utrolig kjipt for vår del. Gjestene som går forbi kan komme til å tro at lukten kommer herfra, og da vil de jo ikke gå inn, sier Jargalsaikha.

OPPGRADERER ANLEGG

Torgsjef Bent Unneland kjente først ikke til at det skulle være problemer med lukt i området, selv om han hadde oppholdt seg på fisketorget hele dagen.

– Men det kan være vanskelig for oss her borte å registrerer det på grunn av vindretningen, sier han.

Etter å ha undersøkt saken nærmere etter at BA tok kontakt, har han funnet en forklaring på problemet. Siden forrige mandag har kommunen arbeidet med oppgradering av avfallsanlegget ved torghallen. Det viser seg at det underjordiske anlegget for organisk avfall, som fiskeslo, blomster og frukt, trengte en oppgradering.

– I forbindelse med bygging av mathallen ble det installert et såkalt KWS-anlegg (kitchen waste system). Vi har etter hvert sett at det har vært noen svakheter, og vi har reklamert på leveransen, sier prosjektleder ved Etat for Utbygging, Siv Stavseng.

Problemene har gått på at fisk ved tømming av anlegget ble liggende igjen på bunnen, slik at man har måtte gjøre ekstraarbeid for å få dette bort. Dette er noe man har hatt under overvåking siden oppstart.

Stavseng forklarer at det fra mandag til fredag forrige uke ble arbeidet med å installere en ny sirkulasjonspumpe i den ene tanken.

– I forbindelse med testing i etterkant har vi hatt noen utfordringer. I lenkelte perioder i løpet av dagen har det kommet noen gufs av lukt i forbindelse med testing av anlegget de siste dagene, sier Stavseng som fikk melding om luktproblemet tirsdag denne uken.

BEKLAGER ULEMPENE

Anlegget som det er snakk om er installert i det gamle underjordiske toalettanlegget, og avfallet blir normalt hentet med sugebil med jevne avtalte mellomrom.

– Sugepunktet er på bakkenivå. Vanligvis tømmes anlegget rundt klokken 06.00 om morgenen, før byen våkner til liv, sier Stavseng som var prosjektleder for Mathallen da den ble bygget.

Hun forteller at utluftingen fra anlegget skjer over nordre del av taket på Mathallen, så høyt som mulig.

– Men ved feil vindretning kan det være at luften har blitt slått ned igjen mot gatene nå mens vi holder på med testingen, sier hun.

I morgen skal tankene spyles og rengjøres.

– Vi beklager ulempene det medfører, og håper at vi klarer å få ordnet alt i løpet av er par dager.

– Når kan man vente at luktet forsvinner?

– Vi håper å få kontroll i løpet av et par dager, og jeg forstår det slik at det i løpet av morgendagen vil bli gjort tiltak for å begrense lukten, sier Stavseng til BA onsdag kveld.