13. september i fjor skjedde den tragiske ulykken. Moren og stefaren til Strøm-Andersen var på vei fra Trondheim til Bergen for å feire sitt nyfødte barnebarn, Charlie.

På E16 utenfor Stalheimstunnelen kom bilen deres over i motgående kjørefelt og frontkolliderte med en stor konteinerbil. Moren ble drept momentant. Faren døde etter få minutter.

Begge to ble gravlagt etter en humanistisk seremoni.

– FØLTE OSS SETT

I begynnelsen av november ble Strøm-Andersen og familien hennes invitert til «Ettertankens dag», som skulle være i Bergen 19. januar.

– Jeg ble glad for invitasjonen. Vi hadde fått lite støtte fra det offentlige etter ulykken, og trengte et sted der vi kunne minnes, sørge og få svar på en del praktiske spørsmål, forteller Strøm-Andersen til BA.

– Vi følte oss sett og tatt vare på. I tillegg ønsket vi informasjon om obduksjon og om hvordan det gikk med sjåføren i konteinerbilen, sier hun.

Det er bladet til Human-Etisk Forbund, «Fri tanke», som omtaler saken i sin siste utgave.

– Det føltes godt å bli invitert. Jeg gledet meg til å møte andre i samme situasjon. Her ble det lovet at det skulle komme folk vi kunne snakke med om det som hadde skjedd; politi, brannvesen, Trygg Trafikk, NAF og andre, sier Strøm-Andersen til bladet.

– RELIGIØS MARKERING

Opplegget for dagen er at man først møtes til middag, en tale og litt musikk på Hotell Norge. Deretter fortsetter markeringen i Korskirken.

– Vi visste på forhånd at noe skulle skje i kirken, men vi trodde de bare brukte kirken som lokale – selv om vi stusset på at vi skulle gå fra et flott lokale på hotellet til kirken, sier hun.

De stilte opp på hotellet, og var innstilt på å være med videre i kirken.

– Men så fikk vi se programmet for kirken av en representant for arrangørene. Det viste seg at det var lagt opp til en religiøs markering.

– Det har ikke vært et religiøst menneske i min familie i generasjoner. Det er uverdig og respektløst å minnes slike mennesker i en kirke, mener hun.

Det endte med at Strøm-Andersen var med på markeringen på hotellet, og så gikk hjem.

– Folk som har mistet sine nærmeste, utestenges fra felles offentlige sorgmarkeringer, mener hun.

– FØLTE MEG UFIUN

– Jeg sa til arrangøren, på en forsiktig måte, at det kunne være en idé å la markeringen være livssynsnøytral, sier Strøm-Andersen.

– Jeg følte meg ufin. Jeg følte at jeg klaget. Det var som å bli bedt på kake, og så klage til verten på at kaken ikke var god, sier hun.

Hun opplevde å bli møtt med liten forståelse hos Arne Aase, som er distriktsleder for Trygg Trafikk i Hordaland og talsperson for «Ettertankens dag».

– Han var lite åpen, og sa gang på gang at alle hadde vært fornøyd tidligere, sier Strøm-Andersen.

– INGEN GUDSTJENESTE

Arne Aase sier til BA at arrangørene ble overrasket av kritikken av arrangementet, som ble holdt første gang i 1999.

– Dette er ikke noen gudstjeneste, sier han til BA.

– Hvis vi hadde fått beskjed på forhånd om at noen reagerte, så ville vi tatt hensyn til det. Vi har hatt både humanetikere og muslimer med oss tidligere, og de har vært fornøyd med arrangementet, sier han.

– Brannsjefen leser fra Bibelen?

– Ja, deltakerne blir spurt om hva de kan bidra med og så blir oppgavene fordelt ut fra det, sier Aase, som synes det er leit at kritikken kommer i fokus.

– Det er litt sårt at dette kommer opp. Vi kunne jo ikke vite at hun ikke er kristen, sier Aase.

«LESER FRA SKRIFTEN»

I en annonse for arrangementet som ble lagt ut på internett, står det blant annet at brannsjefen skal «lese fra skriften».

I brevet som ble sendt ut til pårørende i forkant av minnemarkeringen, er det ikke nevnt at det skal være salmesang og bibelvers.

I nettannonsen for minnemarkeringen for trafikkofre, står det imidlertid at det vil være bibellesing etter en middag for nære pårørende .

«Det blir taler ved ordfører Trude Drevland, Stortingsrep kjersti Toppe, politimester Geir Gudmundsen, skriftlesning av Brannsjef Johnny Breivik, opplesning av navn på de omkomne ved lystenning og blomsternedleggelse av fylkesvaraordfører Mona H. Hellesnes. Det hele i kirken blir ledet av Politiprest Gunnar Erstad», står det i annonsen.

DISSE ARRANGERER

ATL Trafikkskolene avd. Hordaland.

Bergen brannvesen

Bergen Domprosti

Bergen kommune v/ samferdselsetaten.

Bjørgvin Bispedømme

Fylkesmannen i Hordaland

Gjensidige forsikring

Helse Bergen HF Ambulansetjenesten

Hordaland fylkeskommune

Hordaland politidistrikt

NAF

Norges Lastebileier-Forbund

NLA Luftambulansen

NMCU (Norsk Motorcykkel Union Hordaland)

Radisson Blue

Statens vegvesen

Trygg trafikk