– Det er skader for millioner av kroner. Spørsmålet er antall millioner

Fra venstre: Trappen til huset i Kristian Bings vei ble forvandlet til en «laksetrapp», i Fjøsangerveien svømte bilene i store vannmengder, og på Laksevåg sto vannet opp etter veggene på Brun og blid. Vannkaoset vil koste millioner, fastslår forsikringsselskapene.

Fra venstre: Trappen til huset i Kristian Bings vei ble forvandlet til en «laksetrapp», i Fjøsangerveien svømte bilene i store vannmengder, og på Laksevåg sto vannet opp etter veggene på Brun og blid. Vannkaoset vil koste millioner, fastslår forsikringsselskapene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Brannvesenet har hatt mer enn femti aksjoner til oversvømte bygninger, og har avvist like mange.

DEL

Trafikkaos, oversvømte boliger og veier: Ingen har ennå oversikt over skadene etter det voldsomme regnværet i bergensområdet fredag.

Det er likevel snakk om skader for flere millioner kroner, fastslår Jon Berge, informasjonsrådgiver i If skadeforsikring.

– Spørsmålet er bare antall millioner, sier Berge.

– Det vil nok renne inn med skademeldinger i løpet av helgen, sier kollega Arne Voll i Gjensidige.

– Det er biler som har fått problemer, og masse vann som er kommet inn i kjellerne til folk. Og så er det en del næringsbygg som er rammet, sier Voll.

55 AKSJONER

Brannvesenet har hatt det svært hektisk.

– Det er ekstremt, rett og slett ekstremt. De skadene vi får rapporter om er ekstreme, sa Geir Bøe, vaktkommandør ved 110-sentralen i 18-tiden.

Fire timer senere har brannvesenet fått summet seg, og gjør et forsøk på en oppsummering:

– Fra klokken 12 og frem til nå har vi hatt 55 aksjoner. De aller fleste av dem handler om vann, altså vanninntrenging i bygninger, sier vaktkommandør Torkjell Helle.

– Vi har også måttet legge på vent et tilsvarende antall oppdrag. Vi har kommet gjennom disse listene nå, slik at alle nå enten skal ha fått hjelp, eller har greid å hjelpe seg selv, sier han i 22-tiden.

– FLERE MILLIONER KRONER

I tillegg til de som har ringt 110-sentralen, kommer alle de fortvilte bergenserne som har kontaktet kommunen for å varsle om vannkaos.

Lørdag begynner det ordentlige arbeidet med å kartlegge skadene.

– Gruer du deg?

– Jeg har ikke full oversikt, men vi har hatt stor pågang til nå, sier Berge i If skadeforsikring.

– Det er helt soleklart mange skader, og antakelig veldig mye vann i kjellere rundt om. Av erfaring finnes det også garantert folk som må ut av boligen sin.

– Går det an å anslå de økonomiske kostnadene?

– Det er avhengig av mye. Noen skader kan koste ti tusen, andre to millioner. Men vi snakker om flere millioner kroner, spørsmålet er antallet millioner, sier Berge.

– IKKE EKSTREMVÆR

Mellom klokken åtte fredag morgen og 20 på kvelden kom det 64,1 millimeter regn i Bergen.

– Det var kraftigst mellom klokken 12 og 16, sier Steinar Skare, vakthavende meteorolog i Vervarslinga på Vestlandet.

– Det er mye, men skal det defineres som ekstremvær, må det være mellom 70 og 100 millimeter i løpet av 24 timer. Så mye blir det neppe, sier han.

Regnværet har preget både Hordaland og Sogn og Fjordane. Mest nedbør har det kommet i Furuneset i Sogn og Fjordane. Der har det kommet 78, 5 millimeter.

– ILLE I BERGEN

Berge påpeker at denne værtypen, med mye regn på kort tid, er noe man ser mer og mer av.

– Vi betaler for skadene, vi. Men det er jo forferdelig for folk å få huset oversvømt gang på gang. Dette er noe vi må ruste oss for med tanke på fremtiden. Ledningsnettene våre er ikke bygget for dette. Dimensjonene er for små og vedlikeholdet er for dårlig, sier han.

– Da blir det tett, og da slår vannet tilbake inn på eiendommene til folk. Bergen er vel ingen versting, men det er ganske ille der også, mener han.

TELEFONSTORM

Bergen kommune oppbemannet sentralbordet da kapasiteten på 110-sentralen ble sprengt.

– Jeg vil anslå at vi har tatt imot 100 telefoner. Det har vært meldinger om oversvømmelser, ødelagte veier, trafikkaos og en del som har vært bekymret for rasfare, sier Eva Hille, informasjonsdirektør i kommunen, sent fredag kveld.

– Vårt arbeid har i hovedsak bestått i å sende meldinger og henvendelser videre til Statens vegvesen og brannvesenet. Det er nok mye arbeid som må gjøres med ødelagte murer, ødelagte veier og fulle kummer, sier hun.

Etter det hun kjenner til, er det ingen som ikke kan bo i husene sine i natt.

Artikkeltags