Yasemine Altinnpinar og tanten Christel Nilsen står i regnet og følger nøye med når et lite teaterstykke spilles ut. Scenen handler om kvinnene som blir solgt og voldtatt, og skal gi et bilde på hvordan de behandles av IS.
En av talerne forteller etterpå hvor viktig det er å stoppe handlingene til IS.
– Dette skjer hver dag. Det er ikke teater, det er ekte. Vi må gjøre noe.
Yasmine og Christel synes det er grusomt.
– Det er viktig å stille opp og det er viktig at vi får et innblikk. Det som skjer er helt forferdelig, sier de.
– Ganske uvirkelig er det rett og slett. Det er viktig å vite hva som skjer med både kvinner, menn og barn. Vi har det så godt i Norge at vi tenker lite over andres virkelighet, legger Christel til.
15 organisasjoner og partier har vært med å arrangere markeringen.
– Været var dårlig, men det kom over 200 mennesker.Det var veldig bra. , sier Veman Abdulaziz
– Hva slags folk var det som demonstrerte?
– Det var fargerikt for å si det sånn. Det var kurdere, familier med barn, mange nordmenn. Det er vi glade for. Det var folk fra organisasjoner og politikere, forklarer hun.
100 DREPT DE SISTE DAGENE
Markeringen var en støtte for byen Kobani der det siden september har vært tøffe kamper mellom IS og kurdiske styrker.
Det har blitt drept 576 IS-opprørere siden kampene begynte den 16. september. Det melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
IS-medlemmene skal ha kommet fra de syriske provinsene Aleppo og Raqqa for å delta i kampene om byen, som forsvares av den kurdiske YPG-militsen.
Ifølge SOHR ble også 15 YPG-soldater drept i kampene fredag, mens ytterligere 11 IS-opprørere ble drept i luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen i både Kobani og Raqqa-provinsen.
I alt er 958 personer registrert døde etter kampene for Kobani.
De siste tre dagene har 100 IS-opprørere blitt drept.
– Det er harde kamper der nede. Vår markering handler om sette søkelyset på denne byen og hvilken rolle Tyrkia har i konflikten. De støtter IS økonomisk og millitært, hevder hun.
– Hvordan er det å befinne seg i Norge her langt nord, når alt dette skjer i hjemlandet?
– Det er veldig vanskelig, men vi gir aldri opp. Mange av dem som demonstrerte i dag har familier som har flyktet fra Kobani. Vi må vise vår støtte, Veman Abdulaziz
Den harde vinteren kommer til å gjøre den humanitære situasjonen der nede enda verre. Abdulaziz er med å samle inn penger.
– Vi skal til Kobani om noen måneder for å gi folket den hjelpen de trenger.
Pengene samles inn av Kurdisk Kulturforum og Kurdisk studentunion.
NORGE SENDER SOLDATER
15.000 militante islamister fra over 80 land har reist til Irak og Syria for å kjempe sammen med Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, ifølge en FN-rapport. IS kontrollerer nå store områder i Syria og Irak, der det bor mellom fem og seks millioner mennesker.
Opprørerne har tatt kontroll over rike oljeforekomster, og har nå daglig oljeinntekter på rundt 1 million dollar, mener FN.
Kombinert med løsepengene de har innkassert for vestlige gisler, har de nå opparbeidet seg en krigskasse på over 300 millioner kroner.
– Norge sender 120 soldater til Irak. Hva tenker du om det?
– Det er bra. Jeg forstår det slik at de ikke skal krige, men drive med opplæring, sier Abdulaziz
Hun mener at de kurdiske styrkene trenger millitært materiell.
– Det er mange som vil kjempe mot IS, men det er ikke nok våpen. Jeg synes Norge burde gjort som land som Italia, England og Frankrike og støtte kurdiske styrker med avanserte våpen.