– Det går ikke an å kysse en snuser!

Lisbeth Folland hjelper gjerne sin forlovede Per Edvin Kippernes med å legge på plass en liten pose snus. Men noe kyss blir det ikke. Hannah Kippernes (19) tar seg gjerne en snus når hun er på fest.

Lisbeth Folland hjelper gjerne sin forlovede Per Edvin Kippernes med å legge på plass en liten pose snus. Men noe kyss blir det ikke. Hannah Kippernes (19) tar seg gjerne en snus når hun er på fest. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Salget av snus økte med hele 35 prosent på ett år på taxfree-butikkene på flyplassene her til lands. Men er det OK å kysse en med snus?

DEL

– Nei, jeg kysser ikke en som snuser, sier Lisbeth Folland (43).

Likevel aksepterer hun at hennes forlovede Per Edvin KIippernes av og til legger inn en snus under leppen.

Per Edvin sluttet å røyke i 1996. For ti år siden begynte han å snuse. Men med snus i kjeften må han se langt etter noe kyss.

– Jeg kysser ikke folk som røyker heller, sier Lisbeth.

Hannah Kippernes er festsnuser. Psykologistudenten mener det er godt med en snus når hun tar en øl.

– Men jeg tar ut snusposen når jeg kysser, betror hun oss.

DOBLER SALGET

Det er Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) som nå legger frem tall på salget av snus.

I 2011 solgte taxfree-butikkene på norske flyplasser 177 tonn snus. I 2012 solgte de 239 tonn. Det er en økning på 35 prosent, tilsvarende om lag 1,2 millioner bokser løssnus.

Til sammenligning ble det solgt 1193 tonn snus innenlands i Norge i 2012.

– Taxfree-salget av snus har de siste årene økt mer enn innenlandssalget. Noe av forklaringen ligger i større reisevirksomhet og de siste års avgiftsøkninger på snus, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Sirus.

Av det totale snuskonsumet kjøpes anslagsvis 60–70 prosent i Norge. Resten kjøpes i utlandet, på taxfree eller smugles inn.

Sjansen for å få hjerte- og karsykdommer eller kreft er betydelig mindre ved snusbruk enn ved røyking. Likevel tror mange røykere feilaktig at sjansen for å få disse sykdommene er like stor for snus som for røyk.

DOBLET HOS SØRENSEN

– Flere studier viser at mange røykere feilaktig tror at snus medfører like stor helserisiko som sigaretter, sier Sirus-forsker Ingeborg Lund.

Ved den tradisjonsrike tobakksforretningen Sørensen tobakk opplyser butikksjef Lars Krohn-Fagervold at salget av snus har doblet seg de siste fire-fem årene.

Artikkeltags