Tidligere denne måneden fikk Trond Monsen ved Bergen travpark en henvendelse fra en trivelig selger i Fylkesnytt.no.

– Han sa han hadde snakket med sjefen min om oppsigelse av en annonseavtale, som han hadde fått forståelse av at vi ikke ønsket å fortsette, forklarer Monsen.

Han fortalte selgeren at det vanligvis var han som tok seg av slike ting.

– Da sa han at han ville sende meg en epost med noe jeg måtte signere, forklarer Monsen.

– VIRKET SERIØS PÅ TELEFON

Det var eposten som fikk varsellampene til å blinke på travparken.

– Mannen virket som en seriøs salgsmann. Han var veldig rolig og fin på telefonen. Jeg har fått tvilsomme eposter før, men jeg har aldri opplevd å bli kontaktet på telefon av noen med samme troverdighet som denne mannen hadde, sier markedssjefen.

Eposten Monsen fikk gjaldt tilsynelatende oppsigelse av en annonseavtale med nettsiden. I selve eposten bes Monsen om å skrive ut skemaet som er vedlagt som pdf-fil. Deretter skal han sjekke at opplysningene om selskapet er korrekt, undertegne og returnere.

«Det blir upp till er i fortsättningen att kontakta oss vid ytterligare intresse», avsluttes e-posten, som er undertegnet Grabiel C.

Pdf-filen som er lagt ved inneholder en e-post, som ved første øyekast handler om å avslutte en avtale.

«Denna medverkan avsluttes automatisk 2012-12-31», står det med store bokstaver midt på skjemaet.

– DET KAN FORT BLI 100 000 KRONER

Heldigvis for Bergen travpark leste Monsen også det som står med liten skrift. Der ser man at det gjelder en avtale om annonser på nettsiden. Ti innføringer, til 9 900 kroner per stykk. Det vil si 99 000 kroner totalt.

– Jeg har lært meg til at jeg leser slike eposter og lignende veldig nøye, og da jeg leste denne kontrakten skjønte jeg at det ikke var snakk om en oppsigelse.

Nå håper Monsen at denne historien kan bidra til at også andre unngår å gå i fellen.

– Man forplikter seg over lang tid og potensielt til å betale veldig mye penger. Det kan veldig fort bli nesten 100 000 kroner, legger han til.

«Min underskrift nedenfor gir uttrykk for min fullstendige forståelse at jeg undertenger på et juridisk bindende avtale som innebærer kostnader for bedriften ovenfor. Gjennom min ansettelse i bedriften ovenfor har jeg rett til å inngå avtale med Fylkesnytt.no».

– Han var veldig opptatt av å få underskriften min på dette skjemaet, slik at vi ikke skulle komme i den klemmen at vi måtte fortsette avtalen, sier Monsen om samtalen med selgeren.

LURERI

Travparken i Bergen er ikke alene om å ha mottatt henvendelser fra Fylkesnytt, og allerede i april la trygghandel.no ut en advarsel mot selskapet.

«Fylkesnytt er det siste navnet i en rekke svindelprodukter fra det Stockholm-baserte selskapet Qualified Sales Sweden AB», advares det.

Administrerende direktør i Trygg Handel, Per Fredrik Svedlund, sier til Nordlys.no at svenske svindlere er mest aktive på det norske markedet.

– Det er to-tre svenske firmaer som står bak, sier han.

Dersom man er i tvil om henvendelsen man mottar er seriøs, kan man sjekke Trygg Handels svarteliste. Her kan man få en oversikt over firmaer som driver med svindel og villedende markedsføring.

– Er man ikke våken, er det fort gjort å signere. Og det er bedrifter som har latt seg lure, legger han til.

Svedlund påpeker at dersom noen i bedriften signerer «oppsigelsen», har de i realiteen signert en juridisk bindende kontrakt om å betale. Den kan det være vanskelig å komme seg ut av.

– Det blir som å be bankraneren levere tilbake ransutbyttet, mener han.

BA.no har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med noen hos Fylkesnytt.