Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er apartheid

Artikkelen er over 6 år gammel

– Bergen praktiserer apartheid når det gjelder heroinavhengige, mener rusekspert Kari Lossius.

Det er politiet som gjennom egne ark bortviser mennesker som de mistenker for å drive med narkotikakriminalitet.

Heroinavhengige som ferdes i sentrum kan risikere å få utdelt bortvisningskart med inntegnede soner, der de i kortere eller lengre tid ikke har lov til å oppholde seg.

Klinikkdirektør i Bergensklinikkene, Kari Lossius, skjønner godt at man vil bli kvitt de åpne russcenene, men synes bortvisningsbrevet er «helt vanvittig».

Hun mener det ikke holder å vise bort mennesker på grunn av mistanke.

– Politiet sier de kan se hvem som er langere på lang avstand. Det kan ikke jeg, selv etter å ha jobbet 30 år med russpørsmål, sier hun.

– Er man kriminell, blir man pågrepet og tiltalt. Man får mulighet til å forsvare seg og påstå at man ikke har gjort noe galt. Her bare jages de politiet mistenker har gjort eller vil gjøre noe galt.

Hun spør om det er andre grupper i samfunnet som ville akseptere noe lignende.

– Heldigvis kan alle vi andre som bare drikker alkohol rave dritings omkring i sentrum akkurat hvor vi vil, til sjenansen for alle som måtte komme i vår vei, ironiserer Lossius.

En melding hun postet på Facebook om dette, er allerede delt 519 ganger.

Lossius mener det ikke er tilstrekkelig å stenge parken og opprette egne mottaks- og oppfølgingssentre (MO-sentre) i bydelene.

– Det må opprettes et tilbud også i sentrum. Kall det gjerne et helserom, der heroinavhengige kan få hjelp og assistanse og blant kan læres opp til å røyke heroin fremfor å injisere.

Hun viser til Oslo, der det nå rapporteres at de såkalte russcenene blir stadig færre.

– Årsaken er at man der i større grad har satset på lavterskeltilbud, som blant annet brukerrom, sier Lossius.

AVVISER KRITIKKEN

Byråd Eiler Macody Lund (Frp) er stort sett fornøyd etter stengingen av Nygårdsparken.

– Vi skal oppsummere forholdene på en pressekonferanse den 27. oktober, men alt nå kan jeg si at det ser ut til at planen virker som den skal, sier han.

Han sier det ikke er politisk flertall for et brukerrom i sentrum, men at MO-senteret i Møllendal åpner innen utgangen av måneden.

Lund avviser kritikken mot bortvisningsbrevene til politiet, og hevder de er en suksess.

Han viser til at brevene er hjemlet i politivedtektenes paragraf syv om «offentlig ro og orden».

Der heter det at politiet «kan forby opphold i bestemte områder ... for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet (eller) for å avverge eller stanse lovbrudd».

Kommentarer til denne saken