Dette er historien om Ragnhild

Ragnhild Embla Helsengreen ble 15 år gammel.

Ragnhild Embla Helsengreen ble 15 år gammel. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Og dette er en historie om glede, lykke, problemer, rus og død.

DEL

Ragnhild Embla Helsengreen ble født 4. mars 1995.

Hun gikk på Auglend barneskole i Stavanger. Foreldrene hadde gode jobber og Ragnhild trivdes på skolen. Den lille familien reiste på camping og hyggelige ferieturer til Gran Canaria.

Da Ragnhild var åtte år, flyttet familien til Bergen. BA treffer Ragnhilds mor hjemme i et rekkehus i Fana. Ute er det sol, vinduene står åpne.

– Det er så uvirkelig. Jeg kan ikke skjønne at hun er død.

Moren (43) sitter i sofaen. På kommoden står det et bilde av Ragnhild da hun var 13 år. Et sted på veien tok historien om Ragnhild feil retning.

– Hun var veldig aktiv og jeg kjørte rundt med henne fra aktivitet til aktivitet. Hun var kanskje med på litt for mye, forteller moren og ramser opp ridning, håndball og kor.

Foreldrene gikk fra hverandre i 2008 etter samlivsproblemer, krangling og rus. De delte barna mellom seg. 14 år gamle Ragnhild bodde hos faren.

PRØVDE HASJ

– Jeg føler ikke at Ragnhild har blitt fulgt opp på det hun trenger. Hun har blitt fulgt opp på rus, hun trengte oppfølging på det hun hadde opplevd hjemme, sier moren om datterens oppfølging i «systemet».

Hun sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål og en tykk bunke med papirer fra ulike instanser som viser Ragnhilds siste leveår.

15-åringen hadde mange venner. De beskriver henne som positiv og glad. Som mange andre tenåringer drømte hun om å jobbe som flyvertinne eller fotograf og var opptatt av musikk.

«You will never walk alone», skriver en av vennene hennes fra Slåtthaug ungdomsskole i en siste hilsen.

Våren 2009 blir Ragnhild akuttplassert på Kalfaret etter en bekymringsmelding. I september samme år begynte hun å ruse seg jevnlig med hasj. 14-åringen prøver også kokain og amfetamin.

– Ragnhild var egentlig ikke en sånn ruser. Hun ble kjent med flere og flere på institusjonene og hvis du ikke har noe alternativ, så blir det sånn, sier moren.

10. november 2009 overtar barnevernet omsorgen av 14-åringen. De mener at det er til hennes beste.

Etter et kort opphold i et ungdomshjem, ble hun plassert ved Motivasjonskollektivet på Eidsvoll i Oslo. Der bodde hun i litt over tre måneder uten å ruse seg. Uten å rømme.

Ifølge rapporter fra oppholdet, tilpasset hun seg godt. Ragnhild var imidlertid frustrert over foreldrenes og sin egen situasjon.

Til tross for at hun ble irettesatt for å ha snakket om rus med de andre ungdommene, konkluderte ledelsen med at oppholdet hadde vært positivt for Ragnhild og at hun hadde fått et mer bevisst forhold til sin egen rus.

– EN KASTEBALL

– Det er uvirkelig. Dette hadde aldri skjedd hvis hun hadde fått komme hjem, sier moren. Hun sitter i stuen, omgitt av familie og venner, på bordet står et dusin hvite roser.

Ragnhild bodde på tre ulike institusjoner og et ungdomshjem i løpet av det siste året av sitt liv.

– Hun har blitt en kasteball, og hun har følt at det har vært hennes feil, sier moren.

Etter å ha vært i Oslo, ble hun flyttet til KASA Flatøy og begynte på Meland ungdomsskole.

Rusproblemene ble etter hvert hyppigere og mer alvorlige.

Tre uker etter at hun flyttet til Flatøy, skriver personalet i en rapport at hun har ruset seg på hasj. Ragnhild innrømmer dette i en samtale og sier at det har skjedd flere ganger.

14. mai 2010 rømmer hun fra senteret. I løpet av fem dager ruser hun seg slik at hun får pustestans.

7. mai blir Ragnhild observert sovende og ruset på en buss.

Moren og familien er fortvilet over at Ragnhild ikke får de rammene og den strukturen hun trengte. De mener at hun fikk dårlig påvirkning og for lite tilsyn.

– Hadde hun vært hjemme, hadde hun ikke truffet de folkene. Du overlater ungene dine til noen som sier at de skal ta bedre vare på dem enn det du gjør ...

I GODT HUMØR

De som traff Ragnhild i løpet av de siste dagene, sier at hun var positiv og i godt humør.

Fredag kommer ikke Ragnhild tilbake til senteret som avtalt. Det er ingen som vet hvor hun er, hvem hun er med eller hva hun gjør på.

Lørdag morgen blir Ragnhild Embla Helsengreen funnet død i en leilighet i Nordre Skogvei.

Hun ble 15 år.

Artikkeltags