–  Det er ikke grunnlag for å bortvise noen fordi de deler ut brukerutstyr til rusavhengige. Politiet har her gjort en feilvurdering, og det beklager vi.

Det sier Olav Valland, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon.

BA skrev i helgen om Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) som ble bortvist fra Vågsallmenningen to ganger i forrige uke. Foreningen oppsøker de rusavhengige, gir informasjon og deler ut brukerutstyr. Formålet med arbeidet er å hindre smitte og overdosedødsfall.

– Loven på vår side

Saken har vakt oppsikt og flere politikere har reagert.

– Når det gjelder bortvisningen av den rusavhengige mannen, som BA har omtalt, kan jeg ikke uttale meg av hensyn til taushetsplikten. Men å bortvise foreningen søndag, var en feilvurdering, og det vil ikke skje igjen.

Han legger til at politiet ønsker å opprettholde ro og orden i sentrum.

– Hensikten med vårt arbeid i byen er følge opp handlingsplanen mot åpne russcener i Bergen. Utdelingen av utstyret i sentrum kan være problematisk og en utfordring, selv om det er i beste mening, sier Valland.

Anette Svae i Foreningen for Human ruspolitikk sier at de kommer til å fortsette sitt arbeid med å dele ut brukerutstyr.

– Vi har visst hele tiden at vi har loven på vår side. Vi driver med folkehelsetiltak, og det er usaklig at politiet har kastet oss vekk, sier Anette Svae i Foreningen for Human ruspolitikk. .