Disse fem tingene vi angrer mest på like før vi dør

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Når regnskapet skal gjøres opp på dødsleiet, er det fem ting nesten alle angrer på, Les dette før det er for sent.

DEL

«Vi angrer bare når det er for sent» sa den norske forfatteren og billedkunstneren Stein Mehren en gang i tiden.

Den største stunden for anger er den som kommer på dødsleie. I det tiden renner ut vil man se tilbake på sitt eget liv og tenke over hva man har gjort og ikke gjort.

Den australske sykepleieren Bronnie Ware jobbet i mange år med palliativ behandling for pasienter, en behandlingsform der man heller fokuserer på redusere symptomene til en sykdom fremfor å finne en kur. Ware arbeidet spesielt med pasienter som hadde mellom tre og tolv uker igjen å leve.

I den perioden ble det mange samtaler med pasientene om deres liv, blant annet om anger - hva hadde de ikke fått gjort, ikke fått sett eller skulle gjort mer av?

Sykepleieren har skrevet et nærmest udødelig blogginnlegg der hun lister opp de fem punktene hennes tidligere pasienter angret mest på i livet. Til tross for at blogginnlegget ble skrevet for over to år siden fenger det stadig nye lesere og lever videre på internett. Sist ut til å trekke det fram er den svenske nettsiden Hyllat.

Og det gjør nettsiden selvsagt rett i. De fem punktene kan antagelig ikke gjentas for ofte.

Her er det fem mest vanlige tingene Wares pasienter angrer på på dødsleiet.

1. JEG SKULLE ØNSKE JEG HADDE MER MOT TIL Å LEVE DET LIVET JEG SELV VILLE ENN DET LIVET ANDRE FORVENTET AV MEG.

«Dette er det de fleste angrer på. Da det går opp for mennesker at livet deres er nesten over over, ser de tilbake på livet med klare øyne og ser hvor mange drømmer som aldri ble oppfylt. Det er derfor viktig å prøve å leve ut noen av drømmene man har i løpet av livet», skriver Ware.

2. JEG SKULLE ØNSKE JEG IKKE JOBBET SÅ HARDT

«Denne kom fra en mannlig pasient. Mange går glipp av barnas oppvekst og partnerens selskap. Selv om jeg også hørte denne ofte fra kvinnelige pasienter, kom den som oftest fra menn som angret dypt på å ha brukt så mye tid av livet sitt på arbeidslivets tredemølle»

3. SKULLE ØNSKE JEG VAR FLINKERE TIL Å UTTRYKKE MINE FØLELSER BEDRE

«Mange undertrykker sine egne følelser for å beholde freden med andre. Som en følge av dette er det mange som godtar et middelmådig liv og aldri lever ut sitt fulle potensiale. (...) Vi kan ikke kontrollere andres reaksjoner. Men til tross for at mange kanskje vil reagere med sinne, vil de akseptere at du er ærlig med dine følelser, noe som kan løfte deres relasjon til et nytt nivå» mener Ware.

4. JEG SKULLE ØNSKE JEG HOLDT KONTAKTEN MED MINE VENNER

«(...) Mange blir så opptatt med sitt eget liv at de ofte lar gode vennskap forsvinne over årenes løp. Mange av mine pasienter uttrykte ofte anger over å ikke ha gitt vennskap den tid og innsatsen de fortjente. Alle savner gode venner når de ligger for døden» påpeker sykepleieren.

5. JEG SKULLE ØNSKE JEG TILLOT MEG SELV Å VÆRE LYKKELIGERE

«Denne er overraskende. Mange innser ikke før de ligger for døden at lykke er et valg. De hadde forblitt i gamle mønster og vaner. Deres frykt for forandring gjorde at de bedro både seg selv og andre om at de var lykkelige. Innerst inne savnet de dog å kunne le skikkelig eller være barnslige. (...) Livet er et valg. Det er ditt liv. Ta bevisste, vise og ærlige valg. Velg lykke» avslutter Ware blogginnlegget med.

Artikkeltags