– I Bergen har jeg stor tro på navn med tysk avstamming og bergensk tradisjon, som Dyveke, Thale, Didrik, Sivert, Ulrik og Lyder, Ludvig, Conrad (Konrad) og Herman, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Han spår navnetrender inn i det nye året, og tror flere av de typiske bergenske navnene fra før 1850 vil slå seg opp igjen.
- Les også: Disse navnene var mest populære i 2013
TYPISK BERGENSK
– Et navn som skiller seg veldig ut i Bergen er navnet Ulrik. Det lå på femteplass blant navnene i Bergen, og er ikke til stede på topp 40 på landsbasis en gang, sier Utne.
– Det blir ikke mer bergensk enn Ulrik, vi har jo Ulriken, og dette er nok et navn som man først og fremst forbinder med Bergen, sier navneforskeren.
Han sier at et dypdykk i historien kan være det som skal til for følge navnetrendene inn i det nye året.
– Navn som stammer fra den tyske innvandringen vil generelt være interessante. For de mest dristige er også navn som Dankert og Wollert helt innenfor nå. Og hva med Otto, Sigvart, Gjert (Gert) og Valborg? sier han og ivrer nesten over på telefonen.
HISTORISKE DYVEKE
Når Dyveke Buanes i NRK skulle få sitt navn for 41 år siden var det ingen tvil om at det skulle få et historisk og bergensk preg.
– Far min var særdeles opptatt av historie, og som ekte bergenser selvsagt bergensk historie, sier TV2-ankeren.
Hun gikk også i parallellklasse med en annen som het Dyveke.
– Det viste seg at faren hennes og moren min hadde gått i samme klasse, så de må ha hatt en engasjert historielærer, tror hun.
TOPPNAVNENE HOLDER SEG
Men Dyveke og Conrad havner neppe på navnetoppen. Her er det Sara, Sofie og Emma som regjerer. På guttesiden har du navn som Philip og William og Jacob.
– Vi ser det bare har vært små endringer i toppsjiktet på de aller mest populære navnene de siste årene, men noen har nok utspilt sin rolle, sier Utne.
– Jeg tror både Mathias, Lucas, Aleksander og Magnus er litt på vei tilbake. Det samme gjelder nok Linnea og Thea. De har alle utspilt sin rolle for en stund, tror navneforskeren.
NORSK ELLER KORT
Bibelske navn holder seg som før. Andre trender han ser er at en del av de gamle norske navnene kommer igjen. Utne tror på mer av Solveig, Sigrid, Olav og Sigurd. Også Einar er på vei forsiktig inn. En annen trend er typisk engelske navn som Alfred, Albert, Edvard, Ella, Ellinor, og Hennie/Henny.
– En annen trend er å sette to vokaler inntil hverandre: Som Aida, Elea, Naomi, Lia, Elias og Joel. I så måte er nyttårsbarnet et godt eksempel med navnet Kian, sier Utne.