Disse overtar som ordførere

I Austevoll er det fremdeles i det blå hvem som overtar etter det ble klart at Helge André Njåstad (Frp) skal på Stortinget. Kari- Anne Landro (H) (t.h) overtar ordførerkjedet i Sund etter Ove Trellevik, mens May-Eva Sandvik (H) er klar til å overta etter Astrid Aarhus Byrknes (KrF) dersom Knut Hareide blir statsråd i ny borgerlig regjering.

I Austevoll er det fremdeles i det blå hvem som overtar etter det ble klart at Helge André Njåstad (Frp) skal på Stortinget. Kari- Anne Landro (H) (t.h) overtar ordførerkjedet i Sund etter Ove Trellevik, mens May-Eva Sandvik (H) er klar til å overta etter Astrid Aarhus Byrknes (KrF) dersom Knut Hareide blir statsråd i ny borgerlig regjering.

Artikkelen er over 5 år gammel

Tre ordførere i Hordaland på vei til Stortinget.

DEL

Kari-Anne Landro tar permisjon fra Statoil-jobben på Sandsli for å bli ordfører i Sund. I Austevoll grubler Helge André Njåstad fremdeles på hvem som skal overta.

Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes (KrF) vet fremdeles ikke om hun må gi fra seg ordførerkjedet til fordel for en stortingsplass.

FRA STATOIL TIL ORDFØRER I SUND

– Det har vært grådig kjekt å være ordfører i Sund, må nå er det altså Stortinget som gjelder, sier Ove Trellevik (H).

6.kandidaten fra Hordaland Høyre har vært ordfører i Sund siden 2011. Nå overlater han ordførerkjedet til Kari-Anne Landro (37), som er ute i barselspermisjon. Nils Kåre Skoge skal være ordfører frem til mai neste år.

– Jeg har sittet i kommunestyret i Sund i ti år. Jeg føler meg trygg og er klar til å overta, sier sivilingeniøren fra Høyre som i dag er varaordfører.

LETER ETTER FRP-ETTERFØLGER

Njåstad (33), som ble ordfører mens han fremdeles bodde på gutterommet, har ikke bestemt seg for hvem som skal overta i Austevoll.

Njåstad var 2. kandidat på Frps stortingsliste, og var ganske trygg på stortingsplass.

– Vi tar ikke velgere for gitt. Derfor har vi ikke kommet helt i mål med hvem som skal overta, sier han.

Njåstad har vært ordfører på Austevoll i ti år. Han innrømmer at det er med tungt hjerte han forlater øykommunen.

– Samtidlig gleder jeg meg til å få delta i rikspolitikken, sier Frps unge stjerneskudd. Njåstad deltar ikke direkte i regjeringsforhandlingene, men sitter i Frps sentralstyre som samarbeider tett med Siv Jensen, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

Det er Sps Edvard Johannes Stangeland som er varaordfører på Austevoll, men Njåstad går langt i å antyde at det blir ny Frp-ordfører i kystkommunen.

– Jeg vil ikke gå ut med navn akkurat nå, men vi skal ha det klart i løpet av én måneds tid, sier Njåstad.

VENTER I SPENNING

Astrid Aarhus Byrknes (KrF) er ordfører i Lindås enn så lenge. I et par korte øyeblikk i løpet av valgnatten så det ut til at Byrknes var inne på Stortinget på utjevningsmandat som 2. kandidat for Hordaland KrF.

Nå må hun vente. Blir Knut Arild Hareide (KrF) statsråd i en ny borgelig regjering, blir hun stortingsrepresentant, og Lindås kommune får ny fungerende ordfører.

– Det er utrolig spennende dager vi har foran oss, kvitrer varaordfører May-Eva Sandvik (H).

51-åringen overtar som ordfører dersom Hareide blir minister og Aarhus Byrknes rykker opp og inn på Stortinget som fast vara.

– Slik vi har forstått kommuneloven, velges ikke ny ordfører, men Sandvik går inn som fungerende ordfører i de periodene jeg søker om permisjon. Slik situasjonen er i dag, vet jeg ikke hva det blir til. Det eneste jeg vet er at KrF har nå gått inn i sonderinger om en ny regjering.

– Det blir nok mer politikk på meg uansett da Hareide skal ut i pappaperm, sier Sandvik som i dag jobber som personalrådgiver i Lindås kommune.

Artikkeltags